BIST 10.471
DOLAR 32,74
EURO 35,12
ALTIN 2.440,47
HABER /  GÜNCEL

Hükümet Van'ı tamamen boşaltacak!

Hükümet, isteyen depremzedeleri yurt genelindeki misafirhanelere dağıtacak!

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Vanlı depremzedelerden isteyenlerin, Türkiye'nin değişik illerindeki kamu kurum ve kuruluşlarının misafirhaneleri ve sosyal tesislerinde konuk edilebileceklerini söyledi. Atalay, yazın kullanılan bu tür tesislerin, Vanlılara tahsis edileceğini aktardı.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Van İl Afet Müdürlüğü'nde depremle ilgili değerlendirmelerde bulundular. İlk olarak söz alan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, şehirdeki çadırkentlerin dolduğunu, bin çadırlık yeni bir çadırkentin daha kurulacağını açıkladı. Dış ülkelerden yardım talep edildiğini aktaran Atalay, "Türkiye'ye çağrımız; battaniye ve soba göndermeleri." diye konuştu.

TESİSLER DEPREMZEDELERE AÇILACAK

İsteyen Vanlı aileleri, Türkiye'deki kamu kurumlarının sosyal tesislerine ve misafirhanelere göndereceklerini açıklayan Atalay, "Örneğin Mersin Valiliği, 2 bin aileyi barındırabileceğini söyledi. Bu kapsamda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı anket yapacak. Valilik ve kaymakamlıklar aracılığıyla yazın kullanılan tesisler, Vanlılara tahsis edilecek. Oteller zinciri olan hayırsever işadamları da yardım edebilir." ifadelerine yer verdi.

HÜKÜMET YENİ BİR VAN İNŞA EDECEK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise yepyeni, pırıl pırıl bir Van yapacaklarını söyledi. Ön hasar çalışmalarının devam ettiğini anlatan Bayraktar, artçı sarsıntıların, çalışmaları engellediğini, sürekli yeni durumların ortaya çıktığını ifade etti. Bayram Oteli ile ilgili olarak 'göz kararı tesbit' sorusunu cevaplayan Bayraktar, yapılanın sadece ön hasar tesbiti olduğunu vurguladı. Bayraktar, "Sadece durum tesbiti idi. Bilimsel işlem yapılmadı." açıklamasında bulundu. Bayraktar, Van'ın neden afet bölgesi ilan edilmediğine dair soruya ise, "Van'da 1 milyonun üstünde insan var. Eğer Van'ı afet bölgesi ilan edersek, bütün şehri boşaltmamız lazım. Bunun için ilan edilmiyor. Van'da hayat devam ediyor." cevabını verdi.

"AMBULANSLAR HAZIR BEKLETİLİYOR"

Şehirde uçak helikopter ve ambulansların hazır bekletildiğini belirten Sağlık Bakanı Recep Akdağ da sağlık konusunda bir sıkıntının olmadığını söyledi. Bakan Akdağ, Van'da bulunan 10 hastaneden Doğum Hastanesi ile Bölge Hastanesinin acil kısmının hasarlı olduğunu kaydetti.

"DEPREMZEDEYE PSİKOLOJİK DESTEK"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de yaptığı konuşmada, şehirde psikososyal destek çalışmalarının yapıldığını belirtti. Bu alanda 40 ekibin çalıştığını ifade eden Bakan Şahin, bu sayının 200'e çıkarılacağını açıkladı. Depremde yetim kalan çocuklarla ilgili tesbitler de yapıldığını söyleyen Fatma Şahin, zor durumda olan ailelere, ekonomik destek de sağlanacağını kaydetti.