BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Hükümet Tunceli'yi cezalandırdı mı?

Doğu ve Güneydoğu'ya süper teşvikler var! Ancak 6. bölgede Tunceli eksik. Başbakan Erdoğan'a göre bunun sebebi belli. Ama Tunceliler duruma tepkili!

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün açıkldığı teşvik sistemine ilk yorumlar olumlu olsa da teşvik dışında kalan şehir Tunceli için cezalandırıldı yorumları yapıldı.

TEŞVİK PAKETİNDEKİ İLLER

1. BÖLGEDEKİ İLLER :

-Ankara, -Antalya, -Bursa, -Eskişehir,
-İstanbul, -İzmir, -Kocaeli -Muğla

EN ÇOK TEŞVİK ALACAK 15 İL

6. BÖLGEDEKİ İLLER;

-Ağrı, -Ardahan, -Batman, -Bingöl,
-Bitlis, -Diyarbakır, -Hakkari, -Iğdır,
-Kars, -Mardin, -Muş, -Siirt,
-Şanlıurfa, -Şırnak ve Van

Erdoğan'ın açıkladığı yeni teşvik paketine Diyarbakır, Tunceli ve Batman'dan farklı tepkiler geldi.

Genelde olumlu bulunan pakete Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Cengiz, kararın siyasi olduğunu ve Tunceli'nin cezalandırıldığını iddia etti.

Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Cengiz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni teşvik yasasında Tunceli'nin 5'inci bölge kapsamına alınması tepki gösterip, kararın tamamen siyasi olduğunu savundu.

Ankara'da bulunan ve yarın Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'la göruşmesi olduğunu söyleyen Cengiz, şöyle dedi:

BÜYÜK HAKSIZLIK YAPILDI

"Tunceli'ye büyük bir haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Türkiye'de en çok göç veren il konumundayız. Yeni teşvik yasasında en avantajlı bölge ve yine en önemli teşviklerin verildiği bölge olan 6'ıncı bölge kapsamına ilimizi almamışlar. Bizi 5'inci bölge kapsamına, Kahramanmaraş, Yozgat, Çorum gibi iller ile aynı seviyede tutmuşlar. Biz Türkiye'nin en yoksul kentiyiz, hiçbir özel sektör yatırımı yok, yatırımcı bölgeden kaçıyor, bizden daha iyi olan iller 6'ıncı bölgeye alınmış biz alınmamışız. Ben bu kararın tamamen siyasi olduğunu ve ilimizin cezalandırıldığını düşünüyorum. Tunceli kesinlikle 6'ıncı bölge teşvik kapsamına alınmalıydı. Bu karar tamamen siyasi bir karardır, bunu kabul etmiyoruz ve bir an önce Tunceli 5'inci bölgeden çıkarılarak 6'ıncı bölge illeri kapsamına alınmalı"

ERDOĞAN NE GEREKÇE GÖSTERDİ?

Başbakan Erdoğan Tunceli'ye destek verilememesine gerekçe olarak sosyo ekonomik kriterleri göstermişti;

"Hiçbir il için özel bir yöntem kullanmadık. Bura ekonomik kriterlerin dışında, sosyal göstergelerde çok önemli rol oynamıştır"

ADANA'DAN DA 3. BÖLGE İTİRAZI

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Ali Gizer, yeni teşvik paketi ile Yumurtalık Serbest Bölgesi'nde planlanan büyük ölçekli yatırımların hayata geçmesini hızlandıracağını, Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yatırımlarda da artışını sağlayacağını söyledi.

Gizer, "Teşvik Paketi'ne genel olarak baktığımızda bir çok olumlu gelişmeyi beraberinde getiriyor. Ancak, Adana'nın yeri 3. Bölge olmalıydı. Çünkü halen, Türkiye'nin işsizlik rakamlarına göre Türkiye'nin birinci iliyiz." dedi.

Gizer, bir açıklama yaparak teşvik paketini değerlendirdi. Paketin, Adana'daki büyük çaplı yatırımları hızlandıracağına inandığını aktaran oda başkanı, "Özellikle Yumurtalık Serbest Bölgesi'nde bekleyen tersane, rafineri ve petro-kimya tesislerinden oluşan yaklaşık 8,5 milyar dolarlık yatırımların hayata geçmesiyle Adana'nın ekonomik göstergeleri daha da üst sıralara taşınacaktır. Bu çalışma, bir anlamda gerek uluslararası, gerekse ulusal ölçekteki yatırımcıları harekete geçirecek niteliktedir." ifadelerini kullandı.

ATO Başkanı Gizer, Adana'nın bir önceki teşvik paketinde olduğu gibi yine 2. Bölge'de yer almasına ise itiraz ederken, şu değerlendirmelerde bulundu:

"3. bölgede yer alan Mersin sınırları ile Adana kent merkezi 15 kilometre gibi kısa mesafede bulunuyor. İki kent arasındaki sanayi yatırımlarının iç içe girmiş olduğu herkes tarafından net şekilde biliniyor. Hal böyleyken iki kentten birinin 2. diğerinin 3. bölgede yer alıyor olması, Adana'daki yatırımların gelişimini olumsuz etkileyeceği, daha önceki teşvik uygulamasında yaşanan Osmaniye örneğini daha da derinleşeceği görüşündeyiz. Çünkü Adana ve Mersin'i il bazında değerlendirmek yerine Çukurova olarak ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Mevcut durum, Çukurova'nın ortaya koyduğu sinerjinin yanı sıra ekonomik ve sanayi entegrasyonumuzu da olumsuz etkileyecek niteliktedir. Diğer yandan, Adana'nın 2. bölgede yer almamasını gerektiren en önemli unsurlardan biri de işsizlik rakamlarıdır. TÜİK verilerine göre, işsizlikte yüzde 19,1 ile Türkiye birincisi olan Adana 2. bölgede yer alırken, 14,1 ile 11. sıradaki Mersin 3. bölgede, 13,9 ile 12. sıradaki Hatay 4. bölgede, 13,4 ile 17. sıradaki Gaziantep 3. bölgede, 12,8 ile 19. sıradaki Kahramanmaraş 5. bölgede yer alınmıştır. 61 ayrı kriterden oluştuğu belirtilen veriler içerisinde işsizliğin payının daha da artırılarak Adana'ya 2. bölgede yer verilmesi kararı tekrar gözden geçirilmelidir. Çünkü Adana ile komşuları arasındaki bölge farklılığı haksız rekabeti beraberinde getirebilecek boyuttadır."