BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Hükümet Ergenekon'u böyle çözdü

Taraf Gazetesi yazarı Mehmet Baransu, Basın Odası'nda Ergenekon Terör Örgütü'nün bilinmeyen yüzüne ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Abone ol

İNTERNETHABER-  Balyoz Darbe Planı belgeleri bavullarla savcılığa taşıyan Taraf Gazetesi yazarı Mehmet Baransu, TGRT Haber'de yayınlanan Basın Odası'nda Ergenekon'un dünden bugüne tüm geçmişini anlattı.

- Ergenekon planları ne zaman yapıldı?

- Hükümetin ne zaman haberi oldu?

- Abdullah Gül ipin ucuna nasıl geldi?

- Asker neden darbe yapamadı?

- Hangi paşa saf değiştirip hükümetin yanına geçti?

Canlı yayında Hadi Özışık'ın sorularını yanıtlayan Baransu'dan Ergenekon yapılanması...

Ergenekon davasında yargılanan olaylar 2007-2009 arasındaki olaylar.

İlk kez açıklıyorum:

2007'de Ümraniye'de el bombaları bulundu ama aslında Ergenekon operasyonu 2001'de yapılacaktı. Ergenekon'un ilk belgeleri o dönemde ele geçirilmişti. İki gazeteci... Fehmi Koru ve Aydoğan Vatandaş yazınca örgüt deşifre oldu ve operasyon yapılamadı.

O dönemin kilit ismi Tuncay Güney.. Gazeteci ama başka işlerde çalışan biri. Susurluk'da sahte fotoğraflar. Çatlı'yla Gülen'in sahte fotoğraflarını falan yayınladı. Bu olaylar deşifre olunca gazetecilikten atıldı. Bundan sonra kendini çevreye JİTEM elemanı olarak pazarladı. O'na JİTEM elemanı olduğu için mali yardımlar yapılmaya başlandı. Bir jeep verildi Veli Küçük'e hediye etmesi için ama o jeepi sahte plakayla iki kişiye sattı.

Daha sonra Sarıyer ve Zekeriyaköy'de bazı arazileri gözlerine kestirdiler. Oranın muhtarlarına 'Burada PKK'ya yardım yapanlar var. Mallarına el koyulacak" diyorlar. Bu olaylar polise yansıyınca operasyon başlıyor.

GÜNEY'E İŞKENCE 

Tuncay Güney bu operasyon sonrası gözaltına alınıyor ve ardından Adil Serdar Saçan tarafından işkenceye uğruyor.  Adil Serdar Saçan gözaltına alıp işkence yaptığı kişinin kim oluduğunu bilmiyordu. Adil Serdar Saçan ele geçirilen belgeleri görünce büyük birinin elemanını içeri aldığını anlıyor. Sonra baskılar olunca Tuncay Güney'i bırakmak zorunda kalıyor.

İLK ERGENEKON BELGELERİ

Adil Serdar Saçan Tuncay Güney'den aldığı belgelerin birer kopyasını annesinin Gaziosmanpaşa'daki evinde saklıyor. Sonra bu belgeler ortaya çıktı. Bunlar ilk Ergenekon belgeleridir. Kimin ne görevde olduğu, nasıl bir yapılanma olduğu bu belgelerde var.

OPERASYONUN EŞİĞİNDEN DÖNÜLDÜ

Ankara'da İçişileri Bakanlığı'nda bu yapılmayan operasyona karar verilmişti. Tarih:30 Nisan 2001.

Fehmi Koru ve Aydoğan Vatandaş bunu yazınca örgütün içindekiler kimlik değiştirdi ve ortadan kayboldu. Operasyon yapılamadı.

AK PARTİ'DEN SONRA NE DEĞİŞTİ?

AK Parti gelince 1000 yıl sürer dedikleri 28 Şubat dönemi bitiyor. AK Parti ve CHP var. Tekrar çalışmaların başlama nedeni bu. 3 Temmuz 2002'de Ergenekon'la ilgili bilgi CD'si MİT'e gidiyor.

19 Kasım 2003 Başbakanlık'a bilgi gitti.

Tek başına iktidara geldi ve anayasayı değiştirme çoğunluğuyla geldi. Önce Çetin Doğan'ın başını çektiği Balyoz Harekat Planı yapıldı. 1. Ordu'da darbe planı yapılınca Ankara uyandı. Başbakanlık'ta bir birim kuruldu. Polis, dışişlerinden, askerlerden oluşan bir ekip vardı. Perde arkasında darbeye destek vermeyen askerler BaşbakanlıK'a bilgi veriyordu. Karşı darbe hazırlanıyordu.

AK Parti'nin işi şöyle zordu. Kimseye güvenemiyordu. Devlet kendisine ait bir devlet değildi. Kadrolara güvenemiyordu. Genelkurmay'a, MİT'e güvenemiyor. Bu birim o dönemde kuvvet komutanlarının telefonlarını teknik takibe aldı. Bu takipte askerlerin kimle irtibat kurduğunu kayıt altına aldı.

CEMAAT GÜL'Ü İPTEN ALDI

O günlerde cemaat Abdullah Gül'ü ipten aldı. Başbakanlık yaptığı zamanda ipten aldılar. Herşeyi yalanlıyor ama söyleyeceğim. Partinin ve cemaatin tüm elemanları söylediklerimi biliyor ama yalanılyorlar.

Abdullah Gül görevi bırakma noktasına geldi. Ürktü darbe planlarından. Tayyip Bey ölümüne arkasında durdu.

Tayyip Bey'le birlikte ülke daha dik durdu. 2007 krizinde e muhtıra krizinde Tayyip Bey dik durdu. Cumhurbaşkanı o kadar dik durmadı.

NEDEN DARBE OLMADI?

Aytaç Yalman saf değiştiriyor. Aytaç Yalman olmasaydı darbe olurdu.

Hilmi Özkök de darbeci ekibin karşısında yer aldı. Çetin Doğan'ın elindeki tüm birlikleri başka ordu komutanlıklarına bağladı. Çetin Doğan'ın altını tamamen boşalttı. Çetin Doğan by-pass ameliyatı geçirdi ve darbe işine sağlam girecekti.

2003'teki balyoz darbesi atlatılıyor. Çetin Doğan emekliye ayrılıyor.

Ancak geride kalanlar devam ediyor.

HİLMİ ÖZKÖK'Ü ÖLDÜRMEK İSTEDİER

Üç kez öldürmeye çalıştılar. Yıllarca kendi evinden yemek getirdi. Üç kez bilinen ..  Neden darbe yapamadılar. Özel kuvvetler komutanlığı Hilmi Paşa'nın emrinde hareket etti.

Bu bir yorum ama Aytaç Yalman makas değiştirdikten sonra Başbakanlık'taki ekibe yardım etti. Örgütteki dengeleri değiştirdi. Bence saf değiştirdi.

TAKİBE ALDILAR

Başbakanlık'taki birim Kuvvet komutanlarıyla bağlantıya geçen herkesi kayıt altına aldılar. Bunlardan biri Tuncay Özkan'dı.

Tuncay Özkan gazetecilik yaptı diyorlar. Tuncay Özkan 2003-2002 döneminden sonrası planlamalardaki en aktör kişilerden biriydi. Şener Eruygur'un çalışma örgütüne ait ses kayıtlarının tamamını arşivlere aldı.

Başbakanlık'ın takibine Tuncay Özkan'da takıldı.

İLK İŞ TURKCELL'E GİTTİ

Tuncay Özkan, Çukurova Grubu'nda Medya Grup Başkanlığı görevi için anlaşma yaptı. Sen gazetecisin. Sen bir holdingle imza atınca nereye gidersin? Görevinin başına değil mi?

Tuncay Özkan ne yaptı biliyor musunuz? Anlaşmayı imzalar imzalamaz Çukurova bünyesindeki Turkcell'e gitti.

Tuncay Özkan'ın burada ne işi var? Şener Eruygur'un Karamehmet'le ses kaydı yayınlandı. Turkcell'le ilişkimiz çok iyi diyor. Aydın Doğan grubu Turkcell'le bağlantısını niye kesti?

Tuncay Özkan Akşam'a ilginç isimler getirdi. Asker kökenli insanlar geldi. O dönem danışmanların mesajını askerlere taşıyan ünlü bir mimar vardı. O mimarın karısı da bu grubun anchormanıydı.