BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,87
ALTIN 2.442,57
HABER /  DÜNYA

Hristofyas'tan Türkiye'ye savaş cevabı

Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Hristofyas, Rum ordusunun savaşa hazırlandığı iddialarına cevap verdi.

Abone ol

Türkiye'nin gemilerini Akdeniz'i indirmesi Rum yönetimini korkuttu. Rum lider Hristofyas'tan “Türkiye ile savaşamayız, problemleri barışçıl yollarla çözmeye çalışıyoruz” açıklaması geldi.

Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Hristofyas, Doğu Akdeniz’de Rumların KKTC ve Türkiye’yi yok sayarak petrol sondaj çalışmalarını başlatmasıyla patlak veren kriz nedeniyle Rum ordusunun savaşa hazırlandığı iddialarını yalanladı. 

Erdoğan ne demişti?
Rum tarafının kendi başına deniz yetki alanları belirlemeye, bu alanlarda petrol ve doğalgaz aramaya kalkışması, zamanlaması ve muhtemel sonuçları bakımından son derece sorumsuz bir davranıştır. Rum tarafının adeta bir kriz çıkarmaya yönelik bu tek yanlı hareketleri karşısında Türkiye ve Türk tarafı sağduyu içinde hareket edecek, ancak uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını da koruyacaktır. Şimdi ilgili tüm taraflardan beklentimiz, Rum yönetiminin sadece adada değil, tüm bölgede gerginliğe neden olabilecek bu girişimlerinin durdurulması yönünde etkin çaba sarf etmeleridir. Aksi takdirde biz de gereğini yapacağız.

Hristofyas'ın ilginç açıklamaları bugün Hürriyet gazetesinin manşetindeydi. Ömer Bilgi imzalı haberde Rum liderin BM konuşmasından sonra yaptığı basın toplantısındaki  “Türkiye’nin ne kadar güçlü bir ülke olduğu ortada. Türkiye ile savaşamayız, problemleri barışçıl yollarla çözmeye çalışıyoruz” sözleri yer aldı.


HRİSTOFYAS BİR ÖYLE BİR BÖYLE...

Daha önce Kıbrıs Adası çevresinde çıkartacakları petrol ve doğalgazdan Kıbrıslı Türklerin ancak krizin çözümünden sonra yararlanabileceğini savunan, BM’de yaptığı konuşmada ise, geri adım atarak Kıbrıslı Türklerin haklarının çözümden önce verileceğini belirten Hristofyas, bölgedeki Türk ordusunun faaliyetleri ile ilgili olarak “Yunanistan’la birlikte hareket ediyoruz. Bölgede yeterince kriz var. Türkiye umarız istemediğimiz gerilim noktasına getirmez.” ifadelerini kullandı.

"İLERLEMEYİ ENGELLEYEN CUMHURBAŞKANI'DIR"

Türkiye ile KKTC arasında imzalanan kıta sahanlığı anlaşmasının hükümsüz olduğunu savunan Hristofyas, BM çerçevesindeki görüşmelerde ilerleme olmamasından KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu sorumlu tuttu. Hristofyas, Eroğlu’nun uzlaşma noktalarından geri adım attığını iddia etti.