BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Hong Kong yönetimi öğrenci liderleriyle toplantıyı iptal etti

Hong Kong'da yönetim demokrasi yanlısı hareket içindeki öğrenci liderleriyle yapmayı planladığı toplantıyı iptal etti.

Abone ol

Hong Kong'da yönetim demokrasi yanlısı hareket içindeki öğrenci liderleriyle yapmayı planladığı toplantıyı iptal etti.

Yönetim yetkilisi Carrie Lam, gösterici liderlerinin eylemleri artırma çağrısı yapmalarından sonra 'yapıcı bir diyaloğun imkansız hale geldiğini' söyledi.

Geçen hafta binlerce gösterici kentin bazı bölümlerinde yaşamı durdurmuştu.

Ancak kitle gösterileri son günlerde ciddi oranda küçüldü.

Lam'in açıklamasından saatler önce öğrenci liderleri, yönetimin bazı tavizlerde bulunmaması durumunda eylemleri artırma çağrısında bulunmuştu.

Hong Kong'daki protestocular 2017 seçimlerinde yarışacak adayların Çin hükümeti tarafından belirlenecek olamasını protesto ediyor ve "tam bağımsız seçim istiyoruz" diyor.

Hong Kong'da gerilimin tırmanışı:

· 1987: Çin ve Birleşik Krallık hükümetleri 1997'de Hong Kong'da yönetimin el değiştireceği 1997 tarihinden itibaren 'güçlü, özerk bir yapı' oluşturulması konusunda uzlaşıya vardı. Hong Kong bu anlaşmayla sadece savunma ve dışişleri politikalarında Pekin'e bağlandı.
· 2004: Çin, 1987 anlaşmasının kendisine Hong Kong'daki seçim sistemini değiştirme hakkı tanıdığını iddia etti.
· 2008: Çin 2017'den itibaren Hong Kong'da doğrudan seçimlere izin verilebileceğini söyledi.
· Haziran-Temmuz 2014: Demokrasi yanlıları resmi olmayan bir 'reform referandumu' ve büyük bir sokak gösterisi düzenledi. Çin yanlıları ise yanıt olarak kendi mitinglerini yaptı.
· Ağustos 2014: Çin 2017'de 'serbest' seçimlerin düzenleneceğini açıkladı ancak sadece Pekin tarafından onaylanmış adayların seçimlere katılabileceğini söyledi. Hong Kong sokaklarında protestolar başladı.
· 22 Eylül 2014: Hong Kong'taki öğrenciler bir hafta boyunca okula gitmeyeceklerini ve sistemi boykot ettiklerini duyurdu