BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Diyarbakır'da son durum arabulucular devrede

IŞİD'i protesto eylemleri sırasında 24 kişinin ölümüne neden olan olayların büyümemesi için Diyarbakır’da sivil toplum kuruluşları devreye girdi.

Abone ol

Kobani olaylarının başlaması ardından Diyarbakır’da değişik kesimlerden sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri bir araya geldi. Yapılan görüşmelerde arabuluculuk kararı alındı.

Bunun ardından arabulucular HDP, Hüda-Par ve hükümet temsilcileriyle görüşmeye başladı.

Görüşmeye katılan isimlerden biri Mazlum-Der Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahim Ay’dı. Ay, Al Jazeera'ye arabulucuk çabaları hakkında bilgi verirken, her iki partinin yöneticilerinin de çatışma istemediğini söyledi:

“Özellikle siyasi yöneticiler bu konuda olgun davranıyorlar. Kürtlerin kendi içinde çatışmasının olumlu sonuç doğurmayacağını hatta gündem olan Kobani’nin bu nedenle gündemden düştüğünü, Kürtlerin Kobani konusunda tek ses olduğu dönemde bu çatışmaların başlamasını çok manidar bulduklarını ifade ettiler. Polisin tutumu endişe ve ibret verici. Hem biz, hem siyasi partiler tarafından görülüyor. Ölen ve yaralananların tamamının sivil olduğu göz önüne alındığında, polisin hiç yer almadığı, belki de izlediği düşüncesi hakim olmuş. Bu noktada işin içerisinde başka oyunların ve provakasyonların olup olmadığı bir muamma. Daha fazla provokasyona ve Kürtlerin kendi içerisinde çatışmaya yol açmaması açısında ne yapılabilir diye herkesle görüşmeye çalışıyoruz. Bugün muhtemelen Hüda-Par ile tekrar görüşeceğiz. Hem taziyelerimizi ileteceğiz, hem de tabanlarına sükunet çağrısı yapmalarını isteyeceğiz.”

Tarafların birkaç gün karşı karşıya gelmemesi halinde çatışma ortamının da ortadan kalkacağını vurgulayan Ay, çatışmaların, 90’lı yıllara dönme endişesi yarattığını sözlerine ekledi.

ÇÖZÜM SİYASİLERDE

Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Burç Baysal, HDP ve hükümet kanadıyla görüşen heyetin içinde yer aldı. Baysal çözümün siyasetçilerde olduğu görüşünde:

“Siyasetçinin siyasi uslübunu doğru kullanmadığı zaman neler çıkacağını herkes görmüş oldu. Bunun sonuçlarıyla karşı karşıyayız. HDP tarafından yapılan ‘sokağa çıkın’ çağrısı, onların da bunu koordine edemedikleri, doğru kurgulayamadıkları zaman neler ortaya çıktığını gördük. Normalleşme çabalarını ortaya koymaları için gerekiyorsa beraber açıklama yapalım telkininde bulunduk. Normale dönme açısından ilk adım olarak temizlik yapılması telkininde bulunduk. Hüda-Par’ı da sükunete çağırdık. Onlar da kendi mekanlarını boşalttıklarını, hiçbir insanlarını mekanlarında bırakmayacakları sözünü verdiler.”

ÇÖZÜM SİYASİLERDE 

Dini ve politik hassasiyeti olan Kürtlerin kurduğu Azadi Hareketi adlı oluşum da tarafları barıştırmaya çalışanlar arasındaydı. Hareketin sözcüsü Adem Özcaner, gerginliğin sürmesi nedeniyle arabuluculuk girişimlerinin somut eyleme dönüşemediğini söyledi:

“Kimi yerlerde cenazelerin kaldırılmaması, olağanüstü bir durumun olması nedeniyle bu girişimleri somut bir hale getirmekte güçlük çekiyoruz. Bugün itibariyle iki tarafın da basın açıklamalarını bekliyoruz. Kamuoyuyla paylaşacakları değerlendirmelerinden sonra arabuluculuk faaliyetleri daha üst düzeye çıkacak. Yaşanan olaylar hazin ve üzücü olaylar, biz bunu brakuji (kardaş kavgası) olarak ilk gecede deklare ettik. Brakuji fitnedir, insani hukuk açısından suçtur, aynı zamanda dini hukuk açısından da haramdır.”