BIST 10.644
DOLAR 32,23
EURO 35,10
ALTIN 2.504,25
HABER /  GÜNCEL

Hollande, Sarkozy'nin rakibi olacak

Fransa'da Sosyalist Parti üyeleri, gelecek yılki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Nicolas Sarkozy'nin karşısına François Hollande'ı çıkarma kararı aldı.

Abone ol

Fransa'da muhalefetteki Sosyalist Parti, gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Nicolas Sarkozy'nin karşısına François Hollande'ı çıkarma kararı aldı.

Hollande'ın rakibi Martine Aubry Pazar günü yapılan ön seçimin ikinci turunda kesin sonuçlar açıklanmadan yenilgiyi kabul etti.

François Hollande teşekkür konuşmasında "Sarkozy'nin politikalarına artık katlanamayanlar" için mücadele edeceğini söyledi.

Kamuoyu yoklamaları, Hollande'ın seçimlerde Sarkozy'yi yenilgiye uğratabileceğini gösteriyor.

Sarkozy adaylığını resmen açıklamadı.

2 milyon 700 bin kişi oy kullandı

Sosyalist Parti'nin ilk kez Amerika Birleşik Devletleri'ndeki gibi adayını önseçimle belirlediği yarışta, Hollande, yüzde 56, Martine Aubry ise yüzde 44 oranında oy aldı. Seçimde 2,7 milyon kişi oy kullandı.

İktidardaki Halk Hareketi Birliği Partisi'nin lideri Jean-François Cope, Hollande'ın seçmenlerden güçlü bir destek alamadığını savundu.

Bir süre öncesine kadar Sosyalist Parti'nin favori adayı eski IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn idi. Ancak Strauss-Kahn'ın New York'ta bir otel temizlikçisine tecavüze yeltendiği iddiasıyla hakkında dava açılmasından sonra Hollande öne çıktı.

Strauss-Kahn hakkındaki dava daha sonra düşürüldü.

Aubry'den önce Sosyalist Parti'nin 10 yıl süreyle liderliğini yapan Hollande, yumuşak mizacı ve uzlaşmacı tavrıyla biliniyor. Ancak Sosyalist Parti içindeki birçok kişi, Hollande'nin hükümet deneyimi olmadığına dikkat çekiyor.

2007'de kendisi gibi muhafazakar olan ve 12 yıllık iktidarda kalan Jacques Chirac'tan sonra cumhurbaşkanlığına seçilen Sarkozy'nin seçimlere adaylığını koymasına kesin gözüyle bakılıyor.