BIST 10.677
DOLAR 32,23
EURO 34,96
ALTIN 2.418,77
HABER /  GÜNCEL

HOCALAR slogan attı

YÖK Başkanı Özcan'ın sözleri soğuk duş etkisi yaptı. ODTÜ'lü öğretim üyeleri slogan attı.

Abone ol Türban gerilimi Ünversitelerarası Kurul'un toplantısına da yansıdı.. Rektörler, Yusuf Ziya Özcan'ı alkışlamayarak protesto ettiler. Özcan'ın kürsüye gelmesi de kürsüden inmesi de protestoya sahne oldu..

Üniversitelerarası Kurul, sert bir
türban bildirisi yayınladı.
Bildiri okunduktan sonra
hocalar "Laiklik sloganı" attı.
VİDEO görüntüsünü izlemek
için tıklayın!


Kurul Başkanı Akaydın'ın daha konuşma başlamadan "YÖK Başkanı Özcan'ın konuşmasından sonra toplantıya katılıp katılmayacağı kendi bileceği iştir" demesi gerilimin ilk işaretiydi..

Özcan'ın türban yasağına karşı olduğunu ima eden fikirlerini kürsüde ilan edince salonda "buz gibi" hava esti.. Konuşmasını tamamlayan Özcan, kürsüden inerek koltuğuna yöneldi..

Rektörler "alkışlamayarak" sessiz bir tepki koyarken, ODTÜ'lü öğretim üyelerinden sloganlı protesto geldi. Salonda "Türkiye laiktir laik kalacak" sloganı atıldı.  

BU SÖZLER TEPKİ ÇEKTİ

Protestoya tepki vermeyen YÖK Başkanı Özcan konuşmasında üniversitelerde özgürlük vurgusu yaptı. Özcan'ın, "kurulun türban gibi görev alanına girmeyen bir konuyu gündeme almasını yanlış bulduğunu" belirtmesi rahatsızlık yarattı.

İşte başkanın konuşmasından satırbaşları:

*"Üniversite bir toplumun hayat kaynağıdır. Özgürce tartışma ortamı sağlayamazsak okul olup asla üniversite olamaz."

*"En aykırı fikirleri bile bilim camiasında dile getirildiği öncelikle eleştiriye açık olduğu korkulmayan ortamlardır. Dil, din, etnik köken ayrımı yapılmaza en üst düzeyde tartışılıdığı ortamlar olmalıdır. "

*"Toplumsal gerginliği üreten söylemler üniversitelerin saygınlığını zedeler."

*"Farklı düşüncelere saygı konusunda üniversitelere büyük görevler düşmektedir. Bu slogan dili her alanda farklı dozlarda yapılabilir, ancak üniversitelerimize slogan dili egemen olursa, derinlik analizi yerine semboller yarıştırılırsa, bundan toplumun tüm kesimlerinin yanı sıra özellikle üniversitelerimizin itibarı olumsuz etkilenir.

*"Üniversitelerarası kurul ilgili kanunla belirtilen çalışmaları yapmakla sorumludur. Üniversitelerarası Kurul'un sorumluluk kapsamına girmeyen konuları gündemine alması yalnızca kurulun saygınlığını azaltmayacak, aynı zamanda telafisi zor hukuki sorunlara da yol açacaktır...