BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,76
ALTIN 2.387,01
HABER /  GÜNCEL

Hizbullah'tan Lübnan hükümetinden 'çekilme' tehdidi

Lübnan'da Hizbullah, BM'nin Hariri soruşturmasına dair talepleri yerine getirilmezse, hükümetten çekileceğini açıkladı.

Abone ol

Lübnan'da Hizbullah ve yandaşları, ülkenin eski başbakanı Refik Hariri'nin öldürülmesine dair Birleşmiş Milletler soruşturmasının taleplerini karşılamaması durumunda hükümetten çekilecekleri uyarısını yaptı.

Hizbullah, 2005 yılında gerçekleşen Hariri suikastında rol oynadığına dair tüm iddiaları reddediyor ve hükümetten mahkemeye sağladığı fonları geri çekmesini, mahkemeyle işbirliği yapmamasını istiyor.

Bakanlar, Hizbullah'ın çekilmesinin hükümetin düşmesine yol açacağını söylüyor.

Yetkililer, salı günü yaptıkları açıklamada ise Suriye ve Suudi Arabistan'ın siyasi uzlaşmaya varma çabalarının başarısız olduğunu açıkladı.

Şii-Sünni çatışması endişesi

Hizbullah yanlısı bakanlar, yerel medya kuruluşlarına yaptıkları açıklamada, Başbakan Saad Hariri'nin, grubun Suriye-Suudi Arabistan girişiminin başarısız olmasından sonra yapılmasını talep ettiği acil toplantıyı redettiği söylendi.

Sağlık Bakanı Muhammed Jawad Halifeh, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, "eğer kabine toplanamazsa, bu hükümet yok anlamına gelir ve bu durumda 11 bakan bugün istifasını verecektir" dedi.

Ülkenin Şii ve Sünni nüfusları arasında çatışma çıkmasından endişeleniliyor.

Son kriz aynı zamanda, suikaste uğrayan eski Başbakanın oğlu şimdiki Başbakan Saad Hariri'nin yaşanan krizi tartışmak için Amerikan başkanı Barack Obama ile görüşmesinin öncesine denk geliyor.

Batı tarafından desteklenen Hariri, İran'ın desteklediği Hizbullah ile zor bir koalisyon ortaklığı içinde.

Hizbullah, "Amerikan-İsrail oyunu" olarak tanımladığı Birleşmiş Milletler Lübnan Özel Mahkemesi'ni tanımıyor.

Ancak Hariri şimdiye dek mahkemeyi tanımamasına dair baskılara direndi.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, mahkemenin yandaşlarını suçlu bulması durumunda yaşanacaklara dair uyarıda bulunmuştu.