BIST 9.133
DOLAR 32,37
EURO 35,04
ALTIN 2.326,89
HABER /  GÜNCEL

Hisselerini bölen Google'ın kârında artış

Hisselerini bölerek fiilen ikiye katladığını açıklayan internet devi Google'ın kârında yılın ilk çeyreğinde yüzde 60 artış oldu.

Abone ol

Hisselerini bölerek fiilen ikiye katlayan internet devi Google'ın kârında büyük artış oldu.

Şirket yılın birinci çeyreğinde kârının geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 60 artışla 2,89 milyar dolara yükseldiğini açıkladı.

Google'ın yılın ilk çeyreğindeki cirosu da yarıdan çoğu ABD dışından gelmek üzere, 10 milyar dolar.

Şirket, oy hakkı vermeyen yeni bir hisse türü yaratacağını, fiilen her 1 hissenin 2 hisse haline geleceğini açıklamıştı.

Şu anda Google hissesi sahibi olan herkese her bir hissesi için, oy hakkı vermeyen yeni bir hisse daha gönderilecek.

Google, arama motoruna konulan reklamların dışında, popüler Android cep telefonu işletim sisteminden de gelir elde ediyor.

Kontrol kurucularda

Hisse senetlerinin bölünme yoluyla ikiye katlanması yeni yatırımcıları cezbediyor ama aynı zamanda Sergey Brin, Larry Page ve mevcut hissedarların şirketin kontrolünü ellerinde tutacakları anlamına da geliyor.

2004 yılında şirket kurulduğu zaman kurucuları, firmayı dışardan birilerinin ele geçirmesini ya da etkilemesini çok güçleştiren bir yapı oluşturduklarını söylemişlerdi.

Kurucular Brin ve Page ortak açıklamalarında "Kurucuların öncülüğü yaklaşımının Google'ın, hissedarlarımızın ve kullanıcılarımızın çıkarlarına en uygunu olduğunu görüp bunu sürdürmeye karar verdik. Yapımızı bozmadan hisselerde esneklik yaratmak onlarca yıl başarılarımızın devamını sağlayacak " dediler.

Google kurucuları açıklanan değişiklikleri hemen hayata geçirmelerini gerekli kılan bir durum olmadığını da vurguluyorlar.