BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,85
ALTIN 2.436,10
HABER /  GÜNCEL

Hırvat-Sırp sınırındaki geçişler kapatıldı

Hırvatistan, ülkeye çok sayıda mültecinin girmesinden sonra Sırbistan sınırındaki sekiz geçiş noktasından yedisini kapattı. Hırvat yetkililer başka çareleri olmadığını savundu.

Abone ol

Hırvatistan, ülkeye çok sayıda mültecinin girmesinden sonra Sırbistan sınırındaki sekiz geçiş noktasından yedisini kapattı.

Hırvat yetkililer, Macaristan'ın Sırbistan sınırını kapatmasından bir gün sonra 10 binden fazla mültecinin ülkeye girmesinin ardından başka çareleri kalmadığını savundu.

Hırvat yetkililer sınır geçiş noktalarına giden yolların da kapatıldığını duyurdu.

Zagreb'deki BBC Muhabiri Guy Delauney yolların ve sınır geçiş noktalarının kapatılmasıyla, mültecilerin Yunanistan'dan Kuzey Avrupa'ya karadan başlıca yollarının kesildiğini söylüyor.

Muhabirimiz ayrıca Hırvat yetkililerin mültecileri sığınma merkezlerine götürmeye çalıştığını, ancak sayının büyük olması nedeniyle çok sayıda mültecinin sokaklarda kaldığını vurguluyor.

Hırvat İçişleri Bakanı Ranko Ostojic ülkesinin "tamamen dolu" olduğunu söyledi.

Hırvat Bakan: Buraya gelmeyin

Ostojic mültecilere verdiği mesajda da "Artık buraya gelmeyin. Sırbistan, Makedonya ve Yunanistan'daki sığınma merkezlerinde kalın. Avrupa'ya giden yol bu değil. Otobüsler sizi oraya götüremez. Bu bir yalan" dedi.

BBC'ye konuşan bazı mülteciler ise yürüyerek Schengen bölgesindeki komşu Slovenya'ya geçmeyi planladıklarını anlattı.

Bu arada Slovenya da bir grup mülteciyi taşıyan bir treni durdurdu ve mültecilerin Hırvatistan'a geri gönderileceğini söyledi.

Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç de ülkesinin kapasitesinin kısıtlı olduğunu, belirtti.

Bu arada dün Hırvat-Sırp sınırındaki iki noktada saatlerce süren bekleyişe öfkelenen mültecilerle polis arasında arbede yaşandı.

Mülteciler Tovarnik ve Batina'da kısa bir süreliğine polis hatlarını yardı.

AB kurallarına göre mülteciler ilk girdikleri AB ülkesinde sığınma başvurusu yapmak zorunda.

Ancak Almanya ve Avusturya'ya gitmek isteyen çok sayıda göçmen, Macaristan, Hırvatistan ve Slovenya gibi küçük ve daha yoksul AB ülkelerinde sığınma başvurusu yapmak istemiyor.

23 Eylül'de AB zirvesi

Öte yandan, AB liderlerinin de mülteci krizini görüşmek için 23 Eylül'de toplanması çağrısı yapıldı.

Avrupa Parlamentosu 120 bin mültecinin zorunlu kotalarla AB ülkelerine yerleştirilmesi planına destek verirken, AB içişleri Bakanları bu konuda henüz uzlaşamadı.

Almanya ve Fransa'nın destek verdiği plana, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve diğer bazı AB ülkeleri şiddetle karşı çıkıyor.