BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Hırvat Başkana Bosna'dan ödül

Bosna Hersek halkı tarafından Yılın Kişisi seçilen Yosipoviç, bölgedeki anahtar üç kelimenin ''barış, güven ve anlayış'' olduğunu söyledi.

Abone ol

Hırvatistan Devlet Başkanı İvo Yosipoviç'e, Bosna-Hersek'te yayın yapan ''Nezavisne Novine'' gazetesi tarafından ''Yılın Kişisi'' ödülü verildi. Ödül törenine, Hırvat lider Yosipoviç'in yanı sıra Bosna-Hersek, Sırbistan ve Karadağ devlet başkanları da katıldı.

Hırvatistan Devlet Başkanı Yosipoviç, ödülünü almak için geldiği Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin başkenti Banya Luka'da, Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Başkanı ve Sırp Üyesi Neboyşa Radmanoviç ve Boşnak Üye Bakir İzzetbegoviç ile görüştü. Görüşmenin ardından liderler basının karşısına çıktı.

BÖLGESEL İŞ BİRLİĞİ

Yosipoviç, Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi üyelerini Hırvatistan'a davet etti.

Yaptıkları görüşmede, bölgesel işbirliği konusunda yardımlaşma ve AB yolunda birbirlerine destek verme konusunda uzlaşmaya vardıklarını ifade eden Yosipoviç, böyle bir buluşmanın sonuçlarının elbette pozitif olacağını söyledi.

''Birbirimize AB yolunda ve diğer konularda destek vereceğiz, bir süre sonra hepimiz tek ülkede, yani AB'de yaşayacağız'' diyen Yosipoviç, ülke yöneten liderlerin çok sorumlu davranmaları gerektiğini vurguladı.

Neboyşa Radmanoviç de Batı Balkanlar'daki liderlerin ülkelerine daha iyi bir gelecek sağlamak üzere çalışmaları gerektiğini vurgulayarak, ''Batı Balkan ülkelerinin liderleri aralarında anlaşarak, bölgenin ileride nasıl görüleceğini belirlemelidir'' dedi.

Bakir İzzetbegoviç de Yosipoviç'in Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde yayınlanan ''Nezavisne Novine''nin ''Yılın Kişisi'' ödülü alacağı akşam yanında bulunduğu için mutluluk duyduğunu ifade ederek, ''Yosipoviç bu ödüllü hak etti'' diye konuştu.

Yosipoviç ile bölgedeki ülkelerin AB'ye entegrasyonları konularını da görüştüğünü bildiren İzzetbegoviç, bölgedeki ülkelerin AB'ye entegre olmasının en kısa yollarını belirlemeye çalıştıklarını kaydetti.

-YOSİPOVİÇ, SIRP CUMHURİYETİ'NİN BAŞKANI DODİK İLE DE GÖRÜŞTÜ-

Hırvatistan Devlet Başkanı Yosipoviç, bu görüşmenin ardından Sırp Cumhuriyeti'nin Başkanı Milorad Dodik ile de bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Yosipoviç, Dodik ile Sırp Cumhuriyeti'nden ve Hırvatistan'dan 1990'lı yıllarda evlerini terk eden mültecilerin durumunu görüştüğü belirti.

Hırvatistan'ın mültecilere destek programı olduğuna dikkati çeken Yosipoviç, ''Hırvatistan'dan 1990'lı yıllarda kaçan herkes, evine dönebilir ve bu konuda devlet gerekli desteği sağlayacaktır'' dedi.

Dodik de Bosna Sırp Cumhuriyeti sınırlarından ayrılan Hırvatları (savaştan önce 200 bin olan sayı bugün 12 bin) evlerine dönmelerine davet etti.

Bosna Hersek'teki AB'nin Yüksek Temsilcisi Valentin İnzko ile de görüşen Yosipoviç, daha sonra Hırvatistan'dan ayrılan Sırp mültecilerin temsilcileriyle bir araya geldi.

-YOSİPOVİÇ ''YILIN KİŞİSİ''' ÖDÜLÜNÜ ALDI-

Yosipoviç, kendisine verilecek ''Yılın Kişisi'' ödülü için düzenlenen törene Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç, Karadağ Devlet Başkanı Filip Vuyanoviç, Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Neboyşa Radmanoviç ve Boşnak Üye Bakir İzzetbegoviç ile birlikte katıldı.

''Yılın Kişisi'' ödülünü alan Yosipoviç, bölgedeki anahtar üç kelimenin ''barış, güven ve anlayış'' olduğunu söyledi.

Silahlı çatışmaların zamanının geçtiğini belirten Yosipoviç, ''Çeşitli süreçleri başlatmalıyız, birbirimize destek olmalıyız ve bütün konuları konuşmalıyız, çünkü her sorun diyalogla çözülür'' diye konuştu.