BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Yeni Şafak'ta 'Edelman' bombası!

ABD'nin Irak'taki kirli çamaşırlarını ilk ortaya çıkaran Yeni Şafak yazarı için Edelman bizzat operasyona katılmış.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- ABD'nin kellesini istediği yazar, Irak'taki işkence merkezi Ebu Gureyb Cezaevi'nin ilk ortaya çıkaran Yeni Şafak yazarı İbrahim Karagül'den başkası değil. Karagül bugünkü yazısında yazılanları doğrularken, isim vermeden kendi gazetesinden bazı isimleri sert bir şekilde eleştirdi.

Wikileaks belgeleri eski defterleri yeniden açıyor, karanlıkta kalan noktalar aydınlanmaya başlıyor. Yeni Şafak yazarı Fehmi Koru'nun kötülüklerin kaynağının dönemin ABD Büyükelçisi Eric Edelman olduğunu yazması yeni bir tartışma başlattı.

Koru'nun Edelman tespitine Gazeteciler.com yazarı Cenk Açık'ın itirazı var. Edelman'ın Yeni Şafak üzerine kurduğu baskı karşısında Koru'nun tavrını sorgulayan Cenk Açık, köşesinde çarpıcı bilgiler aktarıyor.

Edelman benim de kellemi istemişti

Olayın baş kahramanı Karagül, bugünkü köşesinde "Bizim kellelerimiz hâlâ yerinde duruyor. Başımız öne eğilmedi, eğilmeyecek de..." diye seslendi. Yazar, o günlerde ABD'nin para dağıttığı iddialarını gündeme getirerek Wikileaks'te bu isimlerin bir gün çıkabileceğini bekliyor.

O günlerde istifanın eşiğine geldiğini anlatan yazar, kendisini azarlayanlardan bir ismin şimdiki pişkin halini şu sözlerle eleştiriyor:

Edelman, bazı gazetecilere talimatlar yağdırıyor o gazeteciler de aynı öfkeyi bize yöneltiyordu. Nasıl olurdu da, ABD'ye, ABD ordusuna böyle şeyler yakıştırabilirdik. Sadece Türkiye'nin ABD ile ilişkilerini değil, gazetemizin ilişkilerini de riske atıyorduk. Yıllar sonra, o günlerde bizi haşlayanlardan birinin, Edelman'la ilgili bir yazıda, o haberi ilk bizim gazete verdi diye övünmesi ne ibretlik bir durumdu. Yazının tamamı için TIKLAYIN

Karagül'ün ve gazetenin sahibi Ahmet Albayrak'ın direnişi ile bu haberlerden ürken Fehmi Koru'nun endişesi çok konuşulacak gibi.

EBU GUREYB SKANDALINI İLK O YAZMIŞTI

Dış politika yazarı İbrahim Karagül'ün Ebu Gureyb skandalını patlatması sonrası Edelman'ın öfkesini çeken yazara karşı linç kampanyası başlatılmış. ABD rahatsızlığı önce Başbakan danışmanlarına iletmiş.

Ardından da Edelman’ın sofra müdavimi bazı arkadaşlar Yeni Şafak’ın patronu Ahmet Albayrak’a “Bu işe bir dur demesi gerektiği, aksi durumda hem Yeni Şafak’ın hem de hükümetin zorda kalacağı” fikrini aşılamış.

EDELMAN FEHMİ KORU İLE YEMEKTE BULUŞTU

Baskı bununla sınırlı kalmamış. Edelman bizzat sahaya inmiş. Yazarın kellesinin alınması için Edelman bizzat uğraşmış ve Yeni Şafak Başyazarı Fehmi Koru ile yemekte buluşmuşlar.. ABD'nin tepkisinden çekinen Koru'nun durumun ciddiyetini gazete yönetimine anlatması işe yaramamış. Patron Ahmet Albayrak'ın kişisel himayesi ile Karagül yazılarına devam etmiş.

HÜRRİYET'TE SİPARİŞ HABERLER ÇIKTI

Linç kampanyasının bir de Hürriyet gazetesi ayağı varmış meğerse. Gazeteciler.com yazarın arşivini taradı konuyla ilgili yazısına ulaştı. Fırtınalı günleri atlattıktan üç yıl sonra 6 Temmuz 2006 tarihli yazısında Karagül, bakın neler yazmış:

""2003 yılında Irak'ın Samarra kenti ayağa kalktı. ABD ordusu 54 sivili öldürdü. Samarra halkı, ABD askerlerinin 15-20 yaşında 30 kızı kaçırıp tecavüz etmeleri sonucu ayaklanmıştı. 2 Aralık 2003'te bu olayı yansıttığımızda çok ağır bir baskıyla karşılaştık. Türkiye'deki bazı çevrelere Büyük Ortadoğu Projesi'ni ve Osmanlı Modeli'ni nasıl anlatacaklarına dair brifinglerle meşgul olan dönemin ABD Büyükelçisi Eric Edelman'ın linç girişimlerini unutmuyorum. Tabiî buna alkış tutanları da...

ABD Büyükelçiliği'nin bu olayla ilgili 23 Ekim 2003 tarihli açıklaması şu an önümde. Türk-Amerikan ilişkilerini bozmakla, porno sitelerinden haber yapmakla suçlandık. Kendi gazetemizde bu habere yönelik eleştirileri yeterli bulmayan Edelman'ın linç girişimi, çirkin bir boyut aldı. Hürriyet gazetesine ardı ardına sipariş haberler yayınlattı."