ABD'deki yarış iyice kızıştı. 4 eyalette seçim vardı. Bu kez Obama üzüldü...
Abone ol| Clinton delege sayısında Obama'nın hâlâ gerisinde |
Cumhuriyetçi Parti'de ise Arizona Senatörü John McCain dört eyalette birden kazanarak adaylığını kesinleştirdi.
McCain'in rakibi Mike Huckabee, yarıştan çekildi.
McCain, zafer konuşmasında, şimdi, Kasım'da Demokratlarla girecekleri başkanlık yarışına odaklanmaları gerektiği mesajını verdi.
Hillary Clinton, Teksas, Ohio ve Rhode Island'da, Barack Obama ise Vermont'ta yarışın galibi oldu. Hillary Clinton, Ohio zaferinden sonra yaptığı konuşmada, Beyaz Saray için kampanyasında yola devam ettiğini vurguladı.
Barack Obama, dünkü seçimler öncesinde, Hillary Clinton'ın yarışı bırakmak zorunda kalabileceğini söylemişti. Gözlemciler bu sonuçlarla Clinton'ın büyük moral depoladığını söylüyorlar.
Delege
Ön seçimlerde başkan adayını belirleyecek delegeler için oy kullanılıyor. Demokrat Parti'nin başkan adaylığını garantilemek için 2 bin 25 delege kazanmak gerekiyor.
Demokrat Parti'nin toplam 4 bin 49 delegesinin yaklaşık yüzde 80'i, ön seçim sonuçlarına göre belirleniyor. Ancak delegelerin yüzde 20'sine yakınını "süper delegeler" oluşturuyor.
İstedikleri yönde oy kullanabilen söz konusu 796 süper delege, ana hatlarıyla Demokrat Partili Kongre üyeleri, valiler ve parti yöneticilerinden oluşuyor.
Teksas'ta oy sayımı devam ettiği için adayların kazandığı delege sayısı netleşmedi. Ancak Associated Press ajansına göre, Obama 1477, Clinton ise 1391 delegeye ulaşmış durumda. Bu durumda Demokrat Parti'deki adaylık yarışının birkaç ay daha sürmesi bekleniyor. (Kaynak: BBCTürkçe)