BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,82
ALTIN 2.400,35
HABER /  GÜNCEL

HES'lere karşı horonlu eylem

Türkiye Su Meclisi üyeleri HES ve Baraj yapımından doğanın zarar gördüğü gerekçesiyle horonlu eylem yaptı.

Abone ol

''Türkiye Su Meclisi'' adı altında bir araya gelen Türkiye'nin değişik yerlerinden sivil toplum kuruluşu üyeleri, hidroelektrik santral ve baraj yapımından doğanın zarar gördüğü gerekçesiyle Çevre ve Orman Bakanlığı önünde eylem yaptı.

Doğu Karadeniz'deki vadiler, Yuvarlakçay, Hasankeyf, Göksu Vadisi, Munzur Vadisi, Çoruh Havzası, Allianoi, Küre Dağları, Havran ve Batı Toroslar'ın da aralarında bulunduğu 50'yi aşkın yerde hidroelektrik santral ve baraj yapımıyla doğanın zarar gördüğü gerekçesiyle eylem yapan grup, tulum ve davul eşliğinde horon tepti.

Ellerinde ''Dere Soykırımını Durdur'' yazan pankartlar taşıyan grup, ''Dereler özgürdür, özgür kalacak'' şeklinde slogan attı. Havran Barajı yapımı nedeniyle yaşadıkları mağaranın zarar göreceği gerekçesiyle hazırlanan dev yarasa maketi ile Doğa Derneğinin yürüttüğü ''Hasankeyf Yok Olmasın'' kampanyasının sembolü ''Kaplumbağa Rafet'' de eylemde yer aldı.

Grup adına açıklama yapan Türkiye Su Meclisi Üyesi Avukat Yakup Okumuşoğlu, Çevre ve Orman Bakanlığının yürüttüğü politikanın, Türkiye'nin yer üstü ve yer altı zenginliklerine zarar verdiğini savundu. Yapılan hidroelektrik santraller ile barajların doğal çevreyi ve canlı türlerini yok ettiği görüşünü dile getiren Okumuşoğlu, ''Bizler, Karadeniz ve Akdeniz yörelerinden geldik. Türkiye'nin çok değerli vadileri ve çevremize, akıl almaz bir politikayla zarar veriyorlar'' dedi.

Mahkeme kararlarına rağmen Bakanlık tarafından yanlış uygulamaların sürdürüldüğünü iddia eden Okumuşoğlu, ''Söz konusu uygulamalar hukuka aykırıdır. Mahkeme kararlarına rağmen yenilenen işlemler nedeniyle hidroelektrik santral inşaatları bir türlü durdurulamamaktadır. Yürürlükteki yanlış su politikasının mimarı olan, çevre ve doğayı koruyamayan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu görevden alınmalıdır'' görüşünü ifade etti.

Grup, davul ve tulum eşliğinde bir süre daha horon teptikten sonra dağıldı.