BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

HES’ler için yeni model

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Devlet Su İşleri büyük barajlar, hidroelektrik santraller inşa ederken biz de özel sektörü devreye...

Abone ol

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Devlet Su İşleri büyük barajlar, hidroelektrik santraller inşa ederken biz de özel sektörü devreye soktuk. Su kullanım anlaşması yönetmeliği adı ile yönetmelik çıkardık. Yani yap-işlet-devrede benzer bir şekilde burada özel sektör su kaynağı üzerinde hidroelektrik santralini kuruyor ve en fazla 49 yıl sonra onu tekrar devlete devrediyor” dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, “Uluslararası Su Tahsisi” adlı çalıştaya katıldı. Çalıştayda Türkiye’deki suyun denetimi ve tahsisi hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Eroğlu, Türkiye’de suyun yüzde 70’inin sulama suyu olarak kullanıldığını, geriye kalan yüzde 30’luk bir oranın da içme suyu ve sanayi suyu olarak kullanıldığını söyledi. Türkiye’deki bütün şehirlerde su sorununun gerekli çalışmalar yapılarak kökünden çözüldüğüne dikkat çeken Eroğlu, sağlıklı su temin etmenin sağlık açısından çok fazla önem arz ettiğini ve yapılan araştırmalara göre dünyadaki salgın hastalıkların çoğunun sağlıksız sudan geçtiğini belirtti. Bundan dolayı suya büyük önem verdiklerini ifade eden Eroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Başbakan’ın da dediği gibi su medeniyettir. Sulama Türkiye için büyük önem arz eder. Bu yüzden suyumuzun yüzde 70’ini sulamada kullanıyoruz. Küresel iklim değişikliği ile birlikte su kayıpları daha da sıkıntılı bir durum teşkil etmektedir. Biz bundan dolayı bir çalışma başlattık. Eski sulama sistemlerini tamamen bırakarak modern sulama sistemlerine geçtik. Mesela damla sulama yapıldığı zaman yüzde 40’a kadar su tasarrufu elde ediyoruz. Dolayısıyla bu konuda kararlıyız ve mevcut projelerimizi kapalı sistem dediğimiz sulama sistemlerini inşa ediyoruz. Bizden önce inşa edilen sulama sistemlerini de modern sulama sistemlerine göre inşa ediyoruz. Sanayide ise az su kullanan sistemlere ve suyun geri kazanılmasına önem veriyoruz.”

"165 MİLYAR KİLOWATT’LIK POTANSİYEL VAR"
Türkiye’de yaklaşık 165 milyar kilowatt saatlik bir hidroelektrik enerji potansiyelinin olduğuna dikkat çeken Bakan Eroğlu, “Ancak biz bunun yüzde 45’ini kullanabiliyoruz. Türkiye’de vatandaşların çoğu HES’lere karşı çıkıyor. Çünkü özellikle hidroelektrik santralleri kurulunca suyun tükeneceğini, sulama su ihtiyaçlarının karşılanamayacağını sanıyor. Biz bu konularda vatandaşı ikna etmek için çeşitli çalışmalar sürdürüyoruz. Bilindiği gibi hidroelektrik santraller suyun gücünden elektrik üreten, suyu tüketmeyen sistemlerdir” şeklinde konuştu.
Bu konuda atılan adımlardan da örnek veren Eroğlu, “Devlet Su İşleri büyük barajlar, hidroelektrik santraller inşa ederken biz de özel sektörü devreye soktuk. Su Kullanım Anlaşması Yönetmeliği adı ile yönetmelik çıkardık. Yani yap-işlet-devrede benzer bir şekilde burada özel sektör su kaynağı üzerinde hidroelektrik santralini kuruyor ve en fazla 49 yıl sonra onu tekrar devlete devrediyor. Özel sektörün Türkiye’de gerçekten büyük bir potansiyeli var. Özel sektörün hidroelektrik santrallerine ilgisi çok büyük ve şuanda yaklaşık bin 500 tane hidroelektrik santraline talep var. Bunların yaklaşık üçte biri kadarı inşa edildi. Diğerleri ise inşaat safhasında” dedi.
(İHA)