BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Suriye Kürtleri Musul'a komşu oldu

PYD, Irak Kürdistan yönetiminin uyguladığı ambargoyu kırmakla kalmadı, petrolün ana kaynağına da komşu oldu.

Abone ol

İNTERNET HABER - Suriye'deki Kürt bölgesini kontrol eden PYD'nin en önemli hamlesi Musul'a açılan Alyarubia (Til Koçer) kapısını almak oldu.

Bu hamle ile PYD, Irak Kürdistan Bölgesel yönetiminin uyguladığı ambargoyu kırmakla kalmadı, petrolün ana kaynağına da komşu oldu.

Mesut Barzani'nin bu hamleye verdiği karşılık ise PKK'nın Kuzey Irak'taki partisi olan PÇDK'nın Zaho temsilciliği kapatmak oldu.

NELER OLUYOR?

Kuzey Irak Kürtleri ile Suriye Kürtleri arasında PYD lideri Salih Müslim'ün suratına kapanan sınır kapısı krizinden sonra ipler iyice gerilmişti. Karşılıklı restleşmelere rağmen Barzani, Suriye'ye açılan Peşabur kapısını açtıramadı.

O KAPI NİYE ÇOK ÖNEMLİ?

tilkoçer-kapisi-alyarubia-sinir-kapisi.jpg

Suriye Kürtlerine ambargo ve baskı olarak nitelenen bu gelişmenin ardından PYD'nin Musul'a açılan Alyarubia kapısını alması çok kritik önem taşıyor.

Zira PYD bu hamle ile Barzani'nin ambargosunu kırdığı gibi, Türkiye'nin arasının hoş olmadığı Irak lideri Maliki'nin denetlediği sınır kapasını alarak kendine yeni bir yaşam alanı buldu. Nihayetinde Maliki de "Kapının PYD tarafından alınmasından memnun olduklarını ve o kapıyı ticarete açacaklarını" duyurdu.

EN BÜYÜK KAPILARDAN BİRİ

Alyarubia ya da Kürtler'in bildiği isimle Til Koçer kapısı, Habur sınır kapısından sonra Irak'a açılan bölgedeki en büyük kapı. Suriye’den Irak’a yapılan ekonomik faaliyetin büyük bölümü bu kapıdan sağlanıyor. Suriye ve Irak tarafında Türkmen nüfusun ağırlıklı olarak yaşadığı bölge, El Kaide bağlantılı El Nusra gruplarının denetimindeydi.

alyarubia-(tilkoçer)-sinir-kapisi-musul.jpg
PKK=PYD+PÇDK

Suriye Kürtlerinin yönetimini ele geçiren PYD bilindiği gibi PKK'nın bu ülkedeki uzantısı olan parti. Aynı şekilde PKK'nın bir de Irak'ta partisi var. O parti ise PÇDK ismiyle biliniyor.

PKK destekli PYD'nin Musul'a açılan kapıyı ele geçirmesinin ardından Barzani de misillemesini PKK üzerinden yaptı. PKK'nın partisi PÇDK'nın Zaho'daki temsilciliğine kilit vurdu.

BARZANİ İLE MÜSLİM ARASINDAKİ GERİLİM:
KAPIYI KİM KAPATTI
?

Suriye Kürtleri ile Irak Kürtlerini karşı karşıya getiren Peşabur Sınır Kapısı'nın kapatılması krizinde ise işler iyice karışmış durumda.

PYD'nin sert çıkışlarına karşılık bugün Kuzey Irak'taki iktidar partizi KDP sözcüsü Ceifer Eminki internet sitesi üzerinden bir açıklama yayınladı.

Eminki, "Sınır KDP değil hükümet tarafından yürütülüyor" dedi. PYD Eşbaşkanı Salih Müslim'in "sebepsiz" bir şekilde KDP'yi hedef aldığını savunan Eminki, "KDP Kürt güçleriyle dostluk ve işbirliğini sürdürecek, buna karşı çıkanlar ise kırılmakla karşı karşıya kalacak" dedi.