BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Hesap sormak CHP’nin namus borcudur

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Avrupa’daki Türk vatandaşlarıyla gerçekleştirdiği buluşmada, “Soma’nı...

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Avrupa’daki Türk vatandaşlarıyla gerçekleştirdiği buluşmada, “Soma’nın hesabını soracağız. Bu CHP’nin namus borcudur” dedi.
Almanya’nın Essen kentinde gurbetçi Türklere hitap eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasında Soma’da yaşanan faciaya değinerek, “Essen’deyiz. Essen Almanya’da aslında kömürün başkentiydi. AB’nin kurulduğu yerdir burası. Çelik ve Kömür Birliği’nin temelleri burada atıldı. Bu bir anlamda Avrupa’da barışın temellerinin atıldığı bir yerdi. Huzurun temelinin atıldığı bir yerdir, büyük Avrupa’nın oluşmasını sağlayan yerdir. Bu sabah Essen’de bir kömür ocağına gittik müzeye dönüştürülmüş. İnsanların orada nasıl çalıştığını anlattılar bizlere. Bizim ülkemizde de kömür ocakları var. Bizim ülkemizde de insanlar yüzlerce metre yerin altından bir avuç kömür çıkarmaya çalışıyorlar. Soma faciasının acısını hala üstümüzden atmış değiliz. 301 yurttaşımız hayatını kaybetti. Soma’nın hesabını soracağım. Bütün Somalılara söz verdim, Soma’nın hesabını soracağız. Bütün annelere söz verdik” ifadelerini kullandı.

“ALMANYA’NIN BÜYÜMESİNA KATKIDA BULUNDUNUZ”
Gurbetçilerin Almanya’ya büyük katkıda bulunduğunu kaydeden Kılıçcaroğlu, “Sizler Avrupa’ya geldiniz. Avrupa’nın refahına katkıda bulundunuz, Avrupa’nın büyümesine katkıda bulundunuz, Almanya’nın büyümesine katkıda bulundunuz, Almanya’nın refahına katkıda bulundunuz, Türkiye’yle Avrupa arasında dostluk köprüsü oluşturdunuz. İki halkın beraberce özgürce yaşamasının alt yapısını oluşturdunuz. Şimdi Essen’de kömür çıkarılmıyor. Tablo değişti diyorlar, ileri teknoloji üreten bir kent haline geldi diyorlar Essen. Ama biz Soma’da 18 Yüzyılın koşullarında adeta kömür çıkarıyoruz. 301 insanımız hayatını kaybetti. Deniliyor ki bu işin fıtratında yani doğasında ölüm vardır. Kömür işçisiysen madende öleceksin. Bu işin fıtratında ölüm yoktur, bu işin doğasında ölüm yoktur. Şu soruyu her yurttaşımın Almanya’da yaşayan her kardeşimin kendisine sormasını isterim. Biz neden iş kazalarında, ölümlerde Avrupa birincisi ve dünya üçüncüsüyüz. Neden? Eğer biz güzel bir Türkiye’yi inşa edeceksek herkesin çalışma koşullarını düzeltmek zorundayız. Güzel bir Türkiye inşa edeceksek örgütlü bir toplumu inşa etmek zorundayız. Güzel bir Türkiye inşa edeceksek bireysel hak ve özgürlükleri genişletmek zorundayız. Güzel bir Türkiye inşa edeceksek herkesin karnının doyduğu güzel bir Türkiye’yi yeniden inşa etmek zorundayız” diye konuştu.

“SOMA’NIN HESABINI SORACAĞIZ, BU CHP’NİN NAMUS BORCU”
Soma’da acıları paylaşmak için halka söz verdiklerini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Soma’da 301 kardeşimiz hayatını kaybetti. Bizim bir geleneğimiz var. Acımızı paylaşırız. Acıları paylaşarak azaltmaya çalışırız. Oraya hemen kazadan sonra bir genel başkan yardımcısı arkadaşımı bir ekiple birlikte yolladım. Hiçbir şekilde acıları siyasi malzemeleri konusu haline getirmedik. Bütün aileleri ziyaret ettik. Onların tepkilerini sabırla dinledik. Onların içinde yaşadıkları koşulların hakkını vererek onları dinledik. Onlara elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalıştık. Ama kimse şunu unutmasın. 301 kişi hayatını kaybetti. Onun hesabını mutlaka ama mutlaka soracağız. Bu CHP’nin namus borcudur. Bize diyorlardı ki siz hiçbir sorunun üzerinde durmuyorsunuz. Soma faciasından önce TBMM’ye bir araştırma önergesi verdik. Ben CHP’nin genel başkanı olarak bir yılbaşı gecesinin Soma’da yerin yüzlerce metre altında kömür ocağında işçilerle birlikte geçirdim. O tabloyu çok iyi bilirim ben” dedi.
(İHA)