BIST 9.947
DOLAR 32,38
EURO 34,75
ALTIN 2.429,48
HABER /  GÜNCEL

Herşey burada başladı işte İslam Çay Ocağı

SURUÇ bombacısının çıktığı Adıyaman'daki İslam Çay Ocağı hala aktif mi? Medya merak edilen o yere gitti. Camlarda hala yazılar var esnaf ilginç bilgiler verdi.

Abone ol

ADIYAMAN’da IŞİD’lilerin mekânı olarak bilinen ‘İslam Çay Ocağı’, Suruç bombacısı Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün ağabeyi tarafından işletilirken 8 ay önce kapatıldı. Şimdi tabelacıya dönüşmüş. Sokaktaki esnaf, “Buraya takılanlar camide namaz kılmıyordu. Cuma günleri kapıda ezan okuyorlardı. İçeride bulunan asma katta namaz kılıyorlardı” diyor.

Adıyamanlı Yunus Emre Alagöz, 2013 yılında ailesine Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’ni kazandığını söyleyerek kayıt yapmak için evden çıktı. Ancak aile oğullarından bir daha haber alamayınca izini sürmeye başladı. Bir süre sonra Yunus Emre Alagöz, ailesini arayarak Suudi Arabistan’da olduğunu söyledi. 2014 yılında Adıyaman’a geri geldi.

İSLAM ÇAY OCAĞI

Ailesine ait bir evi satıp Bahçelievler mahallesinde bulunan bir dükkan kiralayarak ‘İslam Çay Ocağı’nı açtı.  Merkeze 5 dakikalık yürüme mesafesinde olan Çay Ocağı; Baislam-cay-ocagi.jpghçelievler Mahallesi, eski Kahya Caddesi’nde yer alıyor.

Esnafa göre çay ocağı geçen kurban bayramında açıldı. Aynı sokaktaki bir esnaf, “Çay ocağı bir günde açıldı; Esnaf olarak rahatsızdık. Polis çağırdık, ‘şikayetçi olun ki biz işlem yapalım’ dedi. Daha sonra polis çay ocağına girmiş, içeridekiler ‘biz çay ocağı işletiyoruz, sakal bırakmak suç mu? Müslüman ülkede yaşıyoruz’ diye yanıt vermiş. 3 ay açık kaldıktan sonra belediye kapattı” dedi.

BURASI IŞİD ÜSSÜ GİBİYDİ
Esnaf, 6-7 Ekim Kobani olayları süresince çay ocağının 3-4 gün kapalı kaldığını belirterek, “Korkudan mı kapattılar bilmiyorum. Ama arkadaşlar, Kobani’ye karşı IŞİD saflarında savaşmak için gittiklerini söylüyor” dedi. Esnaf şunları anlattı:

“30 yaşında fırında çalışan bir arkadaşım da buraya takılıyordu. Kurban bayramından beri kendisinden haber alamıyoruz. Bir ara ailesini arayıp ‘merak etmeyin’ demiş. Ben arkadaşımın kandırıldığını düşünüyorum. Evlatları kaybolan 4-5 aile de bu arada ocağa gelip çocuklarını sordu, bilmiyoruz dediler. Burası IŞİD üssü gibiydi. Bir nevi gizli hücreydi. Buraya gelenlerden 8-9’u Suriye’de IŞİD saflarında savaşmaya gitti.”

adiyaman-islam-çay-ocaği.jpgIŞİD BAYRAKLI CAMİ MİNBERİ
Şimdilerde tabelacı olarak kullanılan İslam Çay Ocağı’nın kapısında Zariyat, İbrahim, A’raf, Ahzap ve Tevbe sürelerinin Türkçe mealleri yer alıyor. Alt katı çay ocağı olarak kullanılan dükkanın asma katında okuma salonu olan bir oda ile namaz kılma alanı ve cami minberi yer alıyor.

Minberin üzerinde IŞİD’in bayrağında kullandığı ‘Kelime-i tevhid’ var. Dört ay önce kapatılan çay ocağını devraldıktan sonra tabelacıya çevirdiğini söyleyen Halit Ersin Çokgezme, “Bu dükkanı almak istediğimizde çevredeki insanlar daha önce burada IŞİD’çilerin bulunduğunu söyledi. Ancak bize inandırıcı gelmedi. Bizden öncekiler alt katı çay ocağı olarak kullanıyordu. Biz girdiğimizde asma katta okuma salonu ve cami minberinin olduğunu gördük. Minberin içi kapatılmıştı. Camlarda ve duvarlarda ayetler bulunuyordu” dedi.
islam-çay-ocaği-adiyaman.jpg

CAMİYE GİTMEYİP İÇERİDE NAMAZ KILIYORLARMIŞ
Çay ocağının karşısında bulunan bir esnaf ise ailelerin çocuklarını bulmak için çay ocağını bastığını belirterek şunları anlattı:

“Temmuz 2014’te bir genç gelip dükkanı kiraladı. Bana internet kafe açacaklarını söyledi. Ben o sırada umreye gittim. Geldiğimde çay ocağına çevirdiklerini gördüm. Başlarda çok az insan geliyordu. Ancak daha sonra birçok insan çay ocağına takıldı. Aralarında genç, yaşlı, her tipten insan bulunuyordu.

Camide namaz kılmıyorlardı. Çay ocağının asma katında namaz kılıyorlardı. Cuma günleri kapıda ezan okuyup içeride hutbe veriyorlardı. Cuma günleri 50 kişi burada toplanıyordu. Birkaç aile gelip çay ocağında bulunanlarla tartıştı. Ardından emniyet gelip çay ocağı hakkında soru sordu. 6-8 Ekim olaylarından sonra kapatıldı.”
islam-çay-ocaği-suruç-bombacisi.jpg
Bir esnaf, Adıyaman bombacısı Abdurrahman Alagöz ve Diyarbakır bombacısı Orhan Gönder’i “burada gördünüz mü” sorusuna şu yanıtı verdi: “İkisini de hatırlıyorum. Hatta ikisini yan yana da gördüm. Burayı işletenlerden birisi uzun saçlı, sakallı biriydi. Rockçıları andırıyordu.

ANNE: 3-4 KEZ BASMIŞTIK

Diyarbakır saldırısı sonrasında Orhan Gönder’in annesi Hatice Gönder, İslam Çay Ocağı ile ilgili şöyle konuşmuştu:

“Burada oğlum ve arkadaşlarının beraber takıldığı ‘İslam’ adında bir kafe vardı. Aileler olarak o kafeye gittik. Kafe iki katlıydı. İkinci katta namaz kılınıyordu. IŞİD bayrakları duvarlara asılmıştı. Oradakilere oğlumu tanıyıp tanımadıklarını sordum. Yemin ederek tanımadıklarını söylediler. Aileler olarak üç dört kez oraya baskın yaptık. Durumu devlete de bildirerek oranın kapatılmasını istedim.”

ADIYAMAN VE TARİKATLAR
Adıyaman, dindar bir kent olarak biliniyor. Son seçimde AKP 4 milletvekili çıkarırken, bir milletvekili ise HDP aldı. Kentte Türk, Kürt ve Alevi nüfus dikkat çekiyor. Ancak muhafazakar kesimin oranı daha fazla.

Özellikle Menzil ve Nakşibendi tarikatı Adıyaman’da oldukça etkin. Kentin ana caddelerinde çarşaflı, türbanlı kadın da görmek mümkün, modern giyimli, makyajlı da... Bölgede her etnik veya dini grup, hoşgörü içende yıllardır yaşamış. Tek istisna geçen yıllarda Alevi vatandaşların evlerinin işaretlenmesi olmuş...

ADIYAMAN'IN ADI KİRLETİLMESİN
250 bin nüfuslu Adıyaman ismi bir anda terörle anılmaya başlandı. Halk hem şaşkın hem de tedirgin. Kent halkı  “Adıyaman huzur kentidir, bu tür olaylarla adının kirletilmesini istemiyoruz” diyor. Kimi Adıyamanlı kentteki yüksek işsizlik oranının buna neden olduğunu belirtirken, kimi vatandaşlar gençlerin kandırıldığını iddia ediyor.

(Kaynak : Hürriyet ve Cumhuriyet Gazetesi)