BIST 9.122
DOLAR 32,36
EURO 34,99
ALTIN 2.325,19
HABER /  GÜNCEL

Herkes sürece katkı vermeye çağrıldı

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, yeni Türkiye yolunda ortak geleceği inşa etmek zorunda olduklarını belirterek, “Bu sorun sadece AK P...

Abone ol

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, yeni Türkiye yolunda ortak geleceği inşa etmek zorunda olduklarını belirterek, “Bu sorun sadece AK Parti’nin, bölgenin sorunu değil, Türkiye’nin sorunudur. Sorumluluk hisseden herkesin katkı vermesi lazım. Çözümde samimiyiz, kararlıyız” dedi.
Hükümet’in Meclis’e sevk ettiği ve terörle mücadele kapsamında hazırladığı 6 maddelik “Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı” İçişleri Komisyonu’nda görüşülüyor. Siyasi parti gruplarının üyeleri tasarı ile ilgili görüşlerini açıkladı.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ve hükümetin Kürt sorununu çözümü konusuna izlediği yolun tutarsız ve çelişkilerle dolu olduğunu öne sürdü. Tasarının, Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik manevrası olduğunu iddia eden Hamzaçebi, sorunun asıl çözüm yerinin parlamento olduğunu söyledi. Tasarıya konulan düzenlemelerin halihazırda hükümetin görev alanında olduğunu kaydeden Hamzaçebi, “Dolayısıyla yeni bir şey yok. Hükümetin kendine görev vermesi kadar garip bir durum olamaz” dedi.

“SÜREÇTE ALINACAK TEDBİRLERİN NELER OLDUĞU AÇIKÇA YAZILMALI”
MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu ise tasarının Kürtler ve ihtiyaçlarıyla ilgili olmadığını savunarak, “Tasarı doğrudan PKK’yı muhatap alıyor. Çözüm süreci adı altında PKK ile masaya oturmak anlamına geliyor. PKK’nın hükümeti temsil edip etmediği konusunda hükümetin karar vermesi lazım” dedi. Tasarının çerçevesinin belli olmadığını anlatan Halaçoğlu, süreçte alınacak tedbirlerin neler olduğunun açıkça yazılması gerektiğini belirtti.

“100 YILLIK SORUNUN ÇÖZÜMÜNDE İLK ADIM”
HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, 100 yıllık sorunun çözümü için bu tasarının ilk adım olduğunu ifade etti. Kürt sorununda binlerce canın yitirildiğini, ağır bedeller ödendiğini kaydeden Buldan, “Çocukları askerde ve dağlarda olan, onların sağ salim dönmesini bekleyen anne babalar var. Acıları yarıştırmak bize yakışmaz, acıları ortaklaştırmak ahlaki sorumluluğumuzdur. 1.5 yıllık sürede bir can bile gitmedi, hiçbir annenin yüreği yanmadı. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“ÇÖZÜMDE SAMİMİYİZ, KARARLIYIZ”
AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da yeni Türkiye yolunda ortak geleceği inşa etmek zorunda olduklarını belirterek, bu sorunun sadece AK Parti’nin, bölgenin sorunu olmadığını, Türkiye’nin sorunu olduğunu kaydetti.
“Sorumluluk hisseden herkesin katkı vermesi lazım” diyen Aydın, “Ekonomik, hukuki, siyasal ne gerekiyorsa yapmak durumundayız. Bir ve beraberiz. Eşit ve adil bir şekilde bu ülkede yaşamak durumundayız. Biz bölünme değil, ‘milli birlik ve kardeşlik’ diyoruz. Çözümde samimiyiz, kararlıyız” şeklinde konuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, tasarının ölümlerin durmasına zemin hazırlıyorsa daha ileri götürülmesi gerektiğini ifade etti.

“SÜRECİ YASAL ZEMİNE OTURTMAK TAVİZ OLARAK ALGILANMAMALI”
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise hükümetin kararlı iradesini önemsediklerini ve takdir ettiklerini belirterek, “Süreci yasal zemine oturtmak taviz olarak algılanmamalı. Bunun verilmeyecek hesabı yok bizce. Kürtleri yasalarda ve Anayasa’da tanımlamaktan kaçmamak gerekir” dedi.
(İHA)