BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.470,96
HABER /  DÜNYA

Her ikisine de mavi boncuk

Türkiye ne Rusya'yı ne de ABD'yi kırmadı. Gürcistan politikası Newsweek dergisini dikkatini çekti.

Abone ol

Newsweek dergisi, Türkiye'nin Gürcistan krizi sırasında takındığı tutumuna dikkat çekerek Ankara'nın dış politikasını değerlendirdiği analizinde "Türkiye, aynı zamanda Rusya'ya bağımlı olan bir ABD müttefikidir. Dış politikasının o kadar karışık olması şaşırtıcı değil." yorumunu yaptı.

ABD savaş gemisi Mount Whitney'nin Boğaz'dan geçişi olayına dikkat çeken dergi, Rusya'ya meydan okuyan bir deniz gücü gösterisinin yapılmasının "bir zamanlar ABD'nin sadık müttefiki Türkiye tarafında reddedildiği"ne dikkat çekti. Buna ek olarak Türk yetkililerinin daha önce destek verdiği Gürcistan'ın NATO üyeliğine çekincelerini dile getirdiğini savunan dergi, şu değerlendirmeye yer verdi:

"Ankara, giderek artan bir biçimde kendisini şaşırtıcı karşı akımların ortasında buluyor. ABD ve İsrail'in bir stratejik ortağı; ama Suriye ve İran ile dostane ilişkilerini korumaya çalışıyor. Avrupa Birliği üyeliğine aday, ancak Kuzey Kıbrıs konusunda Birlik ile görüş ayrılıkları var. Kafkasya ile sınırları ve Orta Asya'daki Türk cumhuriyetleri ile kültürel bağları, Türkiye'yi Avrupa'nın Rusya'dan enerji bağımsızlığı umutlarının kilit bir unsurunu yapıyor; ancak gaz ve ticarette Rusya'ya çok bağımlı. Türkiye'nin taraf seçmeyi reddetmesine şaşırmamak gerek."