BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

'Her haberi öykü olan efsane'

BBC Türkçe'nin radyo yayınlarının kapanmasına dinleyicilerinin sosyal medya platformlarındaki tepkileri...

Abone ol

BBC Türkçe Servisi'nin, İngiltere'de uygulamaya konan kamu kesintilerinin ardından radyo yayınlarını sona erdirmesi dinleyicileri tarafından hüzünle karşılandı. Sosyal medya platformları facebook, twitter ve eksisozluk'te radyonun susmasının yarattığı yankıyı, dinleyicilerin görüş ve anılarını derledik:

- Özleyeceğiz. Bugüne kadar ekmegi gecen herkese meslektaş teşekkürü! Bilgi ve ilham kaynağıydı. Hakikaten eksiklik olacak. (Banu Güven - twitter üzerinden)


- BBC Türkçe bilhassa 80 sonrasında ve 90'larda bize sansürsüz haber veren önemli bir kaynaktı.. yeri hep ayrı olacak. teşekkürler.(Yetvard Danzikyan)



- Sabahları arabaya biner binmez açtığım ve Türk medyasında görmediğim ve duymadığım konuları ve bakış açılarını öğrenebildiğim, İngiltere'den futbol programını bile konulara yaklaşımındaki tatlı üsluptan dolayı keyifle dinlediğim bu yayının kalkması çok üzücü. teşekkürler bbc türkçe radyo servisi.(Müslüm Güney)



- Radyo yayınları bitiyor.. çok üzgünüm. ''futbolun beşiğinden.. artık yok!(Ali Sin)



- Çok içim burkuldu. Bütçe ve para gibi manasız ve suni hedefler peşinde koşanlar, radyo ve yayın gibi gönül ve ruh isteyen gelenekleri, meslekleri anlayamazlar. Sadece yayın ekibine, yayın ruhunuzdan dolayı son derece teşekkür ediyorum."(Şeref İşler)



'- Rahmetli babam olsaydı çok üzülürdü.. Hep dinlerdi. Ajans haberlerini 'herkesten önce ve farklı olarak ben dinleyip, duyuyorum' diye konuşurdu hep.(Selma Karaca)



- Yıllardır aksatmadan dinlediğin ipad çıktığından beri podcast'lerini arşivlediğim program, yazık oldu... Keşke kapatma kararını geri alsalar.(Tayfun Uçar)



- Türkçe servisinin kapanıyor oluşu çok üzücü, zira bizim yerli medyanın görmediği, görmek istemediği çok şeyi sizden öğreniyorduk.(Şeref Kılıç)



- Her haberleri ayrı bir öyküydü.. yıllar boyu akılda kalan haberler yapabiliyorlardı.. benzerleri yok.. üzücü.(Fazlı Levent)



ekşisözlük yazarlarının klavyelerinden...


- ntv radyo'da (istanbul'da 102.8 frekansı) dinliyoruz şu anda. vedalar hep hüzünlüdür. bu veda daha bir hüzünlü. radyonun en kaliteli sesi susuyor. (can, 27.05.2011 18:18)



- iyi olan hersey bir gün biter sözüne atıfta bulunur gibi yayınına son verilen sevilen radyo programı.. aksam okuldan geldikten sonra ntv radyo'yu acıp kaliteli, sorgulayıcı haberler dinlemek alışkanlık olmustu bünyemde. dünya daha iyiye gitmiyor abi, onu anladım artık.. (top of the roop)


- birkaç aydır dinleme fırsatı bulamıyordum. kapanacaklarını az önce öğrendim. bu son yayın hatrına şimdi açıp dinleyeceğim, bari son 15 dakikasını dinlemiş olurum. (dengizik)



- "bari son yayınını dinleyelim" diyerekten an itibariyle radyosunu dinliyorum. bbc'nin para sorunu yaşamasını ciddiye almamıştım. hiç ama bugün ne kadar gerçek olduğunu canlı canlı yaşıyorum. (kimsesiz kimse)



- 72 yıl süren radyo yayını, az önce sona eren son programla beraber tarihe karışmıştır. son anlarında mevcut ve eski çalışanlarının hüzünlü vedalarını işittik. son türkçe söz: "hoşçakalın" oldu. teşekkürler! (a la bien)



- bbc türkçe servisi az önce son radyo yayınını gerçekleştirdi. artık "burası bbc, londra" yok... yani artık adam gibi haber de, yorum da olmayacak, hatta pazartesileri "futbolun beşiğinden" de. bu hususta hayatımdaki son kale de düştü. yayınlarını takip ettiğim 9 sene, 72 senelik yayın hayatlarının ufak bir kısmı olsa da benim için uzun ve önemliydi. yapımda ve yayında emeği geçen herkese teşekkürler... (apismellifica)



- son yayınlarında yaptıkları "geçmişten bugüne" tarzı yayınla arabada beni hüzne boğan, adam gibi yayın yapan servisti. david cameron'ın yakasına yapışıp hesap sormak istiyorum. (avedis)



- babamla hayatımda üç hafta boyunca başbaşa kaldığım tek dönemde kısa dalgadan dinlediğimiz radyo servisini yapan ekip. radyo servislerinin kapanması üzüyor insanı, çocukluğuma döndüm bi. (cokonatli prens)



- şaka maka, bbc türkçe'de röportajım yayınlanmıştı. iyi ki bi şekilde download etmişim. çocuklara gösteririm hatıra niyetine. (mr know it all)



- harika bir veda programı ile radyo yayınları sona erdi. benim de aralarında olduğum radyo müptelaları çok üzgün. internet ve televizyon yayınlarıysa devam edecek. (uf)



- son yayın dahil hiçbir yayınını dinlemedim. zaten çoğu kişi de böyle bir yayın olduğunu bile bilmiyordur. ben daha çok powerturk ve pal fm dinliyorum. yani benim ruh halimi daha çok yansıtıyor. (don kulot)



- efsanedir. efsaneler asla ölmez sadece şekil değiştirir. geçen seneden beri dinlemekteyim ki kendilerinin geçmişi çok daha eskiye dayanır. ben bu kadar kaliteli yayın yapan bir radyo daha görmemiştim. bbc'nin neden bbc olduğunu bize gösteriyordu bu radyo. insanın kendi küçücük evreninden çıkıp dünya insanı, dünya vatandaşı gibi hissetmesini sağlıyordu. bizim haberlerde onun bunun seks kasetleri konuşulurken günlerdir aslında dünyada neleri kaçırdığımızı gösteriyordu bize. keşke kapanmasaydı be diyorum. son programları gerçekten çok acı koydu. her "bu son yayınımızda" dediklerinde böyle içim burkuldu. bunun gibi bir yayını dinledikten sonra türkiye'deki "5 dk konuş, 5 dk şarkı çal, 5 dk reklam ver ve bunu 3-4 kez tekrarla" temalı bomboş şeyleri bize reva görenlere küfrü basmamak elde değil. bunları bbc'den birileri mutlaka okuyordur şunları diyorum size; çok iyi iş yaptınız, günde 2 kere de olsa işinizin hakkını verdiniz, elinize sağlık, yüreğinize sağlık. (rentts)



- radyo yayınlarına son verilmesi kararı, ingiltere genelinde hükümetin sağlık sektöründen savunmaya kadar hemen her alanda yaptığı bütçe kesintilerinin bir uzantısı olarak alındı. türkçe dahil toplam 32 farklı dilde yayın yapan bbc dünya servisi'nin bütçesi, yaklaşık yüzde 25 oranında kesintiye uğramış durumda. yani bu beklenen bir gelişmeydi. kesintiler kapsamında makedonca, arnavutça, sırpça, karayipler (ingilizce) ve afrika (portekizce) servisleri bütünüyle kapatılırken; türkçe, azerice, çince (mandarin), rusça, küba için ispanyolca, ukraynaca ve vietnam servislerinde de sadece radyo yayınlarına son verilmesi kararlaştırıldı. ancak radyo yayınlarının susması; bbc türkçe'nin yayın hayatının sona ermesi anlamına gelmiyor. bbc türkçe, internet üzerinden verdiği yazılı, sesli ve görüntülü hizmetleri genişletip çeşitlendirerek sürdürecek. bbc türkçe'nin ntv üzerinden haftanın beş günü yayınlanan dünya gündemi programı da devam ediyor. (lali berte)



- cocukluğumun geçtiği kasabada beni dünyaya bağlayan tek şeydi. evrensel olan ama benim dilimle konuşan bir radyo. haberleri kısa dalga üzerinden bbc türkçe'den dinlerken türkiye'deki gazete, radyo ve televizyonlara bağımlı olmadığımı bilmek büyük mutluluktu. sadece türkiye'de olup bitenleri değil dünyanın bize çok uzak olan yerlerinde olup bitenleri de bbc türkçe'den öğrendik. zalim diktatörler kendi ülkelerinde katliama başlayacakları zaman ilk olarak bbc'yi ülke dışına çıkarma kararı alıyorlardı. bunun bir tek nedeni vardı: dünya o ülkede olup bitecekleri bütün çıplaklığıyla öğrenecekti. bbc türkçe benim için özgür dünyanın sesi idi. kendi ülkemin televizyonları, gazeteleri, radyoları çoğu zaman resmi ideolojinin borazanlığını yaparken bbc türkçe demokrasiden, özgürlüklerden, insan haklarından, evrensel hukuktan yana tavır alıyordu. susmayacak olması internetten devam edecek olması yine de sevindirici. (ikinci cumhuriyetci)



- vay anasını sayın dinleyiciler! thatcher'in yapmadığını cameron yaptı.

sabah düzeltmesi: haberi bu şekilde veren bbc değil tabii ki. (pinocchio)



- kalitesine yakışır bir biçimde veda ederek son yayınını yapmış olan radyo. günün birinde tekrar buluşmak üzere bbc türkçe. (sociologist)



- mükemmel veda programları linkten dinlenebilecek 72 yıllık aradan sonra kapanan bbc departmanı.

son 5 yıldır dinliyorum bana cok sey kattı. bu yaştan sonra türkçeyi daha özenli kullanmaya çalıştım. dış politika görgüm gelişti. eksik olduğum dünya kültürleri dalında bilgiler edindim. hele yaptıkları tanımlamalar, betimler bazıları sıradışıydı. (harrods)



- ingiltere'deki ingilizce versiyonunun da kapatıldığını görmek üzere dileklerimi ilettiğim sözde radyo. (ebu kalel)



- dün akşam son programını dinlerken hüzünlenmemek mümkün değildi. yıllarca programlarını keyifle dinlediğimiz bbc türkçe çalışanlarına teşekkür ederim. bakalım internet, radyonun yerini dolduracak mı, birlikte göreceğiz. (got the time)


BBC Türkçe'nin 72 yıllık radyo birikimini anlattığımız özel bir programın yer aldığı son yayını, internet sayfamızda. Onlarca yılın yayın maratonundan akılda kalan olayların yer aldığı programda, BBC Türkçe mutfağından geçmiş birçok ünlü gazeteci, yayınlara damga vuran yorumcu ve muhabirler, dinleyicilerle anılarını, görüşlerini paylaşıyorlar.