BIST 9.080
DOLAR 32,31
EURO 35,08
ALTIN 2.308,19
HABER /  EKONOMİ

Her an zam gelebilir!

Petrol ve akaryakıt sektörleri ABD Merkez Bankası FED’den cuma günü çıkacak karara odaklandı.

Abone ol

Uzmanlara göre FED’den, parasal genişleme kararı çıkması durumunda petrol fiyatları yükselebilir. Petroldeki artışla birlikte benzin ve motorine bir dizi yeni zam gündeme gelir. Benzin ve motorin, petroldeki artış nedeniyle peş peşe gelen zamlarla tüketicileri perişan etti. Son zamlar sonrasında bir litre benzin 4 TL 60 kuruş, motorin 3 TL 92 kuruş düzeyine çıktı. HABERTÜRK, petrol ve petrole bağlı olarak benzin ve motorinde kısa vadede öngörülen gelişmeler hakkında Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve sektörün nabzını tuttu.

TÜPRAŞ ZAM YAPMADAN 3-4 DOLAR KADAR DAYANABİLİR

EPDK kaynaklarının yaptığı hesaplamalara göre TÜPRAŞ, mevcut benzin ve motorin tarifeleriyle petrole gelecek 3-4 dolarlık artışı karşılayabilir. Petrolde, bu düzeyin üstüne çıkacak artış, benzin ve motorine yeni zam olarak yansır. EPDK ve sektör kaynakları, kısa vadede petrol ve buna bağlı olarak benzin ve motorin fiyatlarıyla ilgili de bazı öngörülerde bulundu. Uzmanlar, petrol fiyatlarını ABD Merkez Bankası FED’in cuma günü yapacağı toplantıdan çıkacak kararın etkileyeceğine işaret ederek, “FED’den, parasal genişleme kararı çıkması halinde (bu olasılık çok yüksek), petrol fiyatları artacaktır. 125 dolara kadar çıkabilir. Bu durumda benzin ve motorine yeni zamlar gündeme gelebilir. FED’in tam tersi bir karar vermesi halinde petrol fiyatları düşer. Bu gevşeme akaryakıt fiyatlarını da olumlu etkiler” dedi.

SAVAŞ OLASILIĞI DA UÇURUR

Petrol fiyatlarını fırlatacak ikinci unsur, bölgede yaşanacak sıcak bir çatışma ya da savaş. Uzmanlar, savaş durumunda tüm piyasaların olumsuz etkileneceğini, başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarının artacağına dikkat çekti. Benzinin litresi halen 4 TL 60 kuruş. 1 litre benzinin, (kurdan bağımsız) ne zaman 5 TL’ye çıkacağı konusunda EPDK’nın yaptığı hesaplamaya göre, petrolün varil fiyatının 140 doları aşması durumunda 1 litre benzin 5 TL’yi aşar.