BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SEÇİM

HDP'nin oy oranını açıkladı

HDP Milletvekili Sebahat Tuncel, seçimlerde en az yüzde 12 oy beklediklerini söyledi

Abone ol

HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, HDP’nin barajı aşıp aşmayacağını değil yüzde kaç oranla aşılacağını konuştuklarını ve en az beklentinin yüzde 12 olduğunu söyledi. Tuncel müzakere sürecinin devletle yapıldığını, AKP politikalarıyla ilgisi olmadığını belirterek "AKP’yle anlaştığımız söylemleri doğru değil" dedi.

İzmir’de Ege Bölgesi Demokrasi ve Barış Konferans Grubu tarafından düzenlenen Ege Bölgesi Barış ve Demokrasi Konferansı Tepekule Kongre Merkezi’nde başladı. İki gün sürecek konferansın açılışında konuşan HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, müzakere sürecinde önemli bir aşamaya gelindiğini, açıklanan 10 maddelik deklarasyonla birlikte ilk kez devletin yok saydığı, terörist dediği ve yok edeceğini açıkladığı Kürtler’in varlığını kabul ettiği ve aynı masada buluştuğunu söyledi.

Tuncel, "Masa kuruldu. Önemli olan masanın devrilmemesidir. Bazıları masanın devrilmesini istiyor" dedi. Müzakere taslağı maddeleri arasında yeni anayasa ve hakikatla yüzleşme de olduğunu belirten Tuncel, yakın geçmişle, etnik ve kültürel soykırımlarla yüzleşme olmazsa barış olamayacağını, Ermeni, Süryanilere yapılanlar Roboski katliamları ile yüzleşilmesi gerektiğini söyledi.

"MÜZAKARE DEVLETLE YAPILIYOR"

Tuncel, HDP’nin müzakere süreci nedeniyle AKP ile anlaştığı şekilde anlam yükleyenler olduğunu, ancak müzakere süreci ile AKP politikaları arasında hiçbir ilgi olmadığını söyledi. Müzakere sürecini devletin yürüttüğünü belirten Tuncel, "Silahların susması, demokratik zemin koşullarının sağlanması için bu yapılıyor. Devlet ile PKK, KCK’nın bir masada olması, müzakere etmesi  desteklenmelidir. Müzakere masasının devam etmesi için gösterilen tavrın AKP’nin başkanlık sistemi, neo liberal politikaları, İç Güvenlik Yasası’na ’Evet’ demek anlamına gelmez. Böyle olursa bizim kendimizi inkarımız anlamına gelir. AKP’nin emek politikası sömürü üzerinedir. Uzlaşamayız. Kadınlara yönelik 3 çocuk yapmaları, kadın mı kız mı yaklaşımı, baskıcı cinsiyetçi politikaları kabul etmemiz mümkün değil" dedi.

EN AZ SÖYLEYEN YÜZDE 12 DİYOR

Seçimlerde başarılı olmamaları durumunda AKP’nin yine tek başına iktidara geleceğini dile getiren Tuncel, tek başına Anayasa’yı değiştirme hakkı olmayan AKP’nin Meclis’te terör estirdiğini, muhalefeti sindirmeye çalıştığını söyledi. Meclis’e 35 vekille girdiklerini AKP’nin kabusu olduklarını söyleyen Tuncel, "Diğer muhalefet partilerinden bizden çektiklerini çekmediler. Seçimden daha güçlü çıkacağız. Yüzde 10 barajını aşarsak diye artık konuşmuyoruz, sormuyoruz. Önemli olan barajı yüzde kaç ile açacağız. En az söyleyen yüzde 12 diyor. Üstü de kabulümüzdür. Biz parlamentoya girdiğimizde belki de AKP tek başına iktidar bile olamayacak. Bunu engelleyecek olan CHP değildir. HDP’dir" dedi.