BIST 10.083
DOLAR 32,45
EURO 34,86
ALTIN 2.442,01
HABER /  GÜNCEL

HDP’den CHP’ye Soma eleştirisi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Türkiye’de yaşanan gelişmelere ilişkin ana muhalefet partisinin yaklaşım...

Abone ol

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Türkiye’de yaşanan gelişmelere ilişkin ana muhalefet partisinin yaklaşımını eleştirerek, “CHP’ye burada önerimiz biz diyoruz ki artık Türkiye’nin önemli meselelerine ilişkin cesur adımlar atın. Soma’da CHP çok güçlü bir muhalefet yürütmedi” dedi.
HDP Eş Genel Başkanı Tuncel, Parti Meclisi (PM) toplantısı öncesinde bir basın toplantısı düzenledi. Alba Otel’de gerçekleşen toplantıda Tuncel, kongre takviminin yanı sıra güncel gelişmeleri de değerlendirdi.
İstanbul Ok Meydanı’nda çıkan olaylar da hayatını kaybeden Uğur Kurt’un ve Ayhan Yılmaz’ın hayatını kaybettiğine değinen Tuncel, Başbakan Erdoğan’ın dün Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında Berkin Elvan ile ilgili yaptığı konuşmasını eleştirdi.
“Ok Meydanı’nda Cem evine yönelik kurşun sıkılması kabul edilebilir bir şey değildir” diyen Tuncel, “AK Parti hükümetinin Alevilere yönelik politikası Alevileri rahatsız etmektedir. Bir Alevi-Sünni çatışması mı yaratmak istiyorsunuz. Halkların bu çatışmadan çıkarı yok. Bunun altını bir kez daha çizmek istiyorum. Nefret söyleminden, ayrılıkçı söylemlerden, Alevi yurttaşlara karşı geliştirilen siyasetin faturasını bu ülke çok acı ödedi. Gazi’yi hatırlatırım size, yeni Gaziler, yeni Maraş, yeni Çorum olmasın. Alevi politikasını gözden geçirmelisiniz. Yapılan tüm bu politikalar Alevilere yönelik bir tehdit olarak algılanıyor” şeklinde konuştu.

“BİZ KÜRT SORUNUN ÇÖZÜMÜNDEN YANA TARAFIZ”
Kürt sorunun hala çözüm beklediğini belirten Tuncel, “HDP olarak hep ifade ettik. Biz Kürt sorunun çözümünden yana tarafız. Halklardan yana tarafız. Bu müzakere sürecinin başarıya ulaşmaya için mücadele edeceğiz. AK Parti Hükümeti çözüm sürecini de özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi çözüm süreci devam ediyor diyerek bu süreci oyalama eğilimi içerisindedir. 2013’den bugüne hiçbir adım atmadı. Çözüm sürecinde samimi isen artık somut adımlar atılması gerektiğini, yasalar çıkartılması, müzakere sürecinin yasal güvenceye kavuşturulması gerektiğinin bir kez daha altını çiziyorum. Aksi takdirde yapılan bütün sözler uygulamalar bize aksini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

“BİZ HDP OLARAK KENDİ ADAYIMIZI ÇIKARACAĞIZ”
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin önemsiz bir konu olmadığını ifade eden Tuncel, şunları söyledi:
“Cumhurbaşkanlığı seçimleri bizim açımızdan da önemli bir seçim. Biz HDP olarak kendi adayımızı çıkaracağız. En geniş kesimlerde bunu, sivil toplum örgütleri, sendikalar, meslek örgütleri, yerel örgütler bütün bunlarla birlikte bir değerlendirme yapıp, Türkiye halklarını gerçekten demokrasi, özgürlük, barış mücadelesine katkı sunacak tek başına bir kişinin bunları yapması mümkün değil ama buna katkı sunacak, bu çevrelerle birlikte hareket edecek, Türkiye’nin demokratikleşmesi, Kürt sorunu çözümü, inanç özgürlüğünün çözümü konusunda adım atacak bir adayın bu süreci birlikte götürmek istiyoruz. Cumhurbaşkanlığı sürecine tabi ki bizde güçlü hazırlanacağız.”

“SOMA’DA CHP ÇOK GÜÇLÜ BİR MUHALEFET YÜRÜTMEDİ”
Ana muhalefet partisini eleştiren Tuncel, “MHP’ye bizim söyleyecek sözümüz yok. Onların durduğu nokta belli. Bu ülkenin ana muhalefet partisinin yürüttüğü politika AK Parti Hükümetinin elini güçlendirir nitelikte. Başbakan her toplantıda sayın Kılıçdaroğlu’na vuruyor. Çünkü oradan ona pirim geliyor. CHP’nin yürüttüğü politikada onun elini güçlendiriyor. CHP’ye burada önerimiz biz diyoruz ki artık Türkiye’nin önemli meselelerine ilişkin cesur adımlar atın. Bu parti Cumhuriyeti kurdu onunla övünüyorsanız o zaman bu Cumhuriyetin değişim zamanının geldiğini artık demokratikleşmesi gerektiğini, demokratikleşirken de Kürt sorununun çözümü, Alevilerin inanç özgürlüğünün çözümü, cinsiyet kimliği sorunlarının çözümünün zamanının geldiğini buradan bir perspektifle kendinizi yenilemeniz gerektiğini altını çizmek istiyoruz. Soma’da CHP çok güçlü bir muhalefet yürütmedi. Soma faciası sırasında sadece söyledikleri biz bir araştırma önergesi getirmiştik. Onun üzerinden bütün süreci götürdüler. Kürt sorununda muhalefet yok” diye konuştu.
Tuncel, “22 Haziran’da bizim kongremiz var. Bugün burada ki toplantımızda 22 Haziran’da ki kongremize hazırlanacağız. Biz demokratik Cumhuriyeti inşa edeceğiz. 22 Haziran’da ki kongremiz yeni bir başlangıç. Cumhurbaşkanlığı seçimine ve arkasından gelecek yerel seçimleri atlatmak üzere güçlü bir yönetimle sizlerin karşınıza çıkacağız. Bu kongremiz aynı zamanda kendi zayıflığımızı gidermenin de öz eleştirisi olacak” dedi.
(İHA)