BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Hayvan özgürlükçülerinden Gökçek'e tepki!

Melih Gökçek'in İnternethaber'e verdiği röportaj hayvanseverleri ayağa kaldırdı.

Abone ol

İnternethaber'e verdiği röportajda, 16 Ekim'de Ankara'ya gelen Moskova Sirki için sosyal medyada eylem başlatacaklarını açıklayan hayvanseverler için, "İstedikleri kadar yapsınlar. Biz neyi güzel yapsak, ona karşı bir tepki ortaya koymak bir görev onlar için. ODTÜ'de de ağaçları kesmeyin diye aya kalktılar. Gezi olaylarında 8 tane ağaçtan dolayı İstanbul'u birbirine kattılar, Ankara'da yüzlerce ağacı yerlerde sürüklediler. Ben, ODTÜ'de her sökülecek ağaca karşlık diledikleri yerde 10 tane ağaç dikmeyi teklif ediyorum, onlar bunu kabul etmiyorlar çünkü davaları ağaç değil, davaları kavga etmek. Şimdi burada da dava hayvanlar değil, sen mi koruyorsun hayvanları. Bizim hayvanlara göstermiş olduğumuz merhameti kim gösteriyormuş da şimdi kalkıp böyle bir kampanya başlatıyorlar. Ne yapıyorlar oradaki hayvanlara, eziyet mi ediyorlar, hayvanlar çıkıp gösteri yapıyor ne var bunda." diye açıklama yapan Gökçek'e hayvanseverlerden tepki var. 

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Hayvan Özgürlüğü Çalışma Grubu bir açıklama yaparak Melih Gökçek'in sözlerini eleştirdi.

İşte o açıklama:

Moskova Sirki'ni istemeyenler, hayvanlara eziyet edildiği gerekçesiyle twitter'da kampanya başlatacaklarını açıkladılar. Başarılı olurlar mı?

Melih Gökçek: İstedikleri kadar yapsınlar. Biz neyi güzel yapsak, ona karşı bir tepki ortaya koymak bir görev onlar için. Şimdi burada da dava hayvanlar değil, sen mi koruyorsun hayvanları. Bizim hayvanlara göstermiş olduğumuz merhameti kim gösteriyormuş da şimdi kalkıp böyle bir kampanya başlatıyorlar. Ne yapıyorlar oradaki hayvanlara, eziyet mi ediyorlar, hayvanlar çıkıp gösteri yapıyor ne var bunda."

Melih Gökçek merhametten bahsediyor

Ona sormak istiyoruz, fillerin, kaplanların, maymunların, kendi evleri olan ormanlardan kilometrelerce uzaktaki yerlerde, kendileri için doğal olmayan hareketleri yapmaya zorlanmaları, bir ömür boyu kafeslerde yaşamaları, defalarca kamyonlarla oradan oraya taşınmaları, eğitim sırasında kancalar, sopalar ve kırbaçlarla "terbiye" edilmeleri söz konusuyken, merhametten söz edebilir miyiz?

"Şimdi burada dava hayvan değil" diyor Gökçek, biz de şöyle cevap vermek istiyoruz, burada dava, rant uğruna sömürülen, hayvanat bahçelerinde ve sirklerde bir ömür boyu kafeslerde yaşayıp depresyona giren, hediyelik eşya gibi alınıp satılan hayvanlar; ve daha fazla yol, daha fazla bina, daha fazla köprü için katledilen ormanların ve evi orman olan hayvanların hesabını soruyoruz. Burada dava tam da olarak bahsi geçen hayvanlar ve ormanlar.

"Ne yapıyorlar oradaki hayvanlara, eziyet mi ediyorlar, hayvanlar çıkıp gösteri yapıyor ne var bunda." diyor Gökçek, kendisi bu gösterilerden herhangi birini izlemiş mi sormak istiyoruz. Geçen sene Aski spor salonunun önünde her hafta bir gün eylem yaptık. Sirk gösterisinden çıkanlarla konuştuk. Kaplana vurulan kırbacı gördükten sonra üzülen annelerle, çocuklarla konuştuk. "Çocuklarımıza bu eziyeti izletmek istemiyoruz, bir daha gelmeyeceğiz" diyenler oldu. Kaplanların sırtındaki kırbacın oluşturduğu yara izlerini görenler bile vardı. Yine geçen sene, sirklerde hayvanların oynatılmasını istemeyen 5.000 kişinin imzasını topladık. Melih Gökçek neden görüşme talebimize yanıt vermedi?

Kaplan, fil gibi hayvanlara doğal olmayan hareketleri yaptırmanın "iyimser" bir tekniği yoktur, Gökçek bunun farkında mı acaba?

Bu hayvanlara dans etmeyi, çemberlerden atlamayı öğretmenin tek yolu onları acıyla ve açlıkla "terbiye" etmektir.

Hayvanlar hiçbir şekilde dayak yemiyor, aç bırakılmıyor diyelim. Hayvanları yuvalarından koparıp onları bir kafese kapatmak, ve sadece insanlar eğlensin diye birtakım oyunlar oynatmak, bu ne kadar merhametli, soruyoruz.

Melih Gökçek ya gerçeklerin farkında değil, ya da farkında değilmiş gibi yapıyor.

Gerçekten merhametten bahsetmek istiyorsa, sirklerin hayvanlar için bir zulüm olduğunun farkına varmasını ve sirklerde hayvanların oynatılmasını yasaklamasını bekliyoruz. Aksi takdirde merhamet konusundaki samimiyetsizliği gün yüzüne çıkacaktır.