BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,08
ALTIN 2.447,28
HABER /  POLİTİKA

HAYIRLI OLSUN!

Beklendiği gibi oldu. 3. turda Abdullah Gül, 11. Cumhurbaşkanı seçildi. Aldığı oy oranı şöyle;

Abone ol Süpriz yoktu, beklendiği gibi oldu. Abdullah Gül 3. tur oylamada 339 oy alarak 11. Cumhurbaşkanı seçildi. 

Meclis'teki oylama yaklaşık 35 dakika sürdü. Sonuçları Meclic Başkanı Köksal Toptan açıkladı. Toptan, "Bu sonuca göre Abdullah Gül salt çoğunluğu sağlayarak Türkiye'nn 11. Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Sonuçlar ilk açıklandığında AK Partili milletvekilleri uzun süre ayakta alkışladı. Genel Kurul'daki oylamayı ailesinden sadece küçük oğlu Mehmet Gül izledi. Eşi Hayrünisa Gül, Dışişlerindeki konutunda televizyondan oylamayı takip etti. Gül'ün 11. cumhurbaşkanı seçildiği haberi dünyaya ajanslar tarafından flaş haber olarak geçildi.

 OYLAMANIN SONUCU
Katılan:448
Abdullah Gül: 339
Sebahattin Çakmakoğlu: 70
Tayfun İçli: 13
Boş: 24
Geçersiz: 2


CHP'liler Genel Kurul'a katılmadı
 
CHP, ilk iki turda olduğu gibi 3'üncü turda da Genel Kurul'a girmedi. CHP'lilerin ve 2 bağımsız milletvekilinin Genel Kurul'a girmemesine karşılık yoklamada 456 milletvekilinin olması dikkat çekti.
 
CHP'den istifa ederek bağımsız kalan Manisa milletvekili Erdoğan Yetenç ve Tunceli bağımsız milletvekili Kamer Genç de oylamaya katılmadı.
 
Kayseri'den 150 kişilik grup geldi
 
Abdullah Gül'ün küçük oğlu Mehmet Emre, kuzeni Ahmet Gül ile birlikte Genel Kurul başlamadan salona gelerek dinleyici locasında oturdu. Basın mensuplarının ilgi odağı olan Mehmet Emre Gül, sorular üzerine ailesinden başka kimsenin Meclis'e gelmeyeceğini belirtti. Gül, annesinin Meclis'e gelip gelmeyeceği sorusuna, "Annem gelmeyecek" yanıtını verdi. Kayseri'den gelen 150 kişilik bir grup da birleşimi izledi.

Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesine tepkiler:
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen: "Umarım Sayın Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı dönemi, Dışişleri Bakanlığı dönemine benzemez".
 
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: "TBMM cumhurbaşkanını seçmiştir. Allah hayırlı uğurlu etsin". 
 
DTP Grup Başkanı Ahmet Türk: "Demokrasi için, özgürlükler için ve demokratik bir cumhuriyetin oluşması için kendisinin 72 milyonu temsil eden bir tavır içinde olmasını istiyoruz. Beklentimiz bu, hayırlı olsun." 
 
Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu: "Her şey Anayasa ve demokrasinin kuralları içerisinde cereyan etmiştir. Umarım, milletimiz ve devletimiz için hayırlısı olur".
 
Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz: "Ortada bir meşruiyet sorunu olmadığına göre, seçimi boykot etme, yemin törenine katılmama doğru değildir".
 
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir: "Sayın Abdullah Gül'ün, bir devlet adamı ve bir politikacı olarak birikimi, bu görevi layıkıyla yerine getireceği konusunda bir tereddüt bırakmamaktadır. Sayın Abdullah Gül'ün, Türkiye'nin bu hassas döneminde görevini başarıyla yürüteceğine inanıyorum."
 
Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Genel Başkanı Adnan Türkkan:
"Çankaya Atatürk'ündür. Başkomutanlıktır, Türkiye'nin bağımsızlığının onurunun ve cumhuriyetin değerlerinin savunulacağı yerdir." 
 
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş:  "Yabancı devlet adamlarının kendi iş adamlarına sağladıkları katkılar herkesin malumudur. Sayın Gül de her zaman iş dünyasını yanında olmuştur ve bundan sonra da olacaktır."