BIST 10.269
DOLAR 32,24
EURO 34,83
ALTIN 2.432,85
HABER /  GÜNCEL

Havalimanında siyasi taciz!

Sabiha Gökçen'deki işinden atılan Nurcan Akçay emekli albay Hasan Basri Vural'a açtığı taciz davasını AİHM'e taşıyor...

Abone ol

Şırnak’ın Görümlü köyünde 1993 yılında kaybolan altı köylünün işkence ile öldürülmesi olayında köylülere ilk kurşunu sıktığı iddia edilen Albay Hasan Basri Vural bir mobbing davasının konusu oldu.

Halen Sabiha Gökçen Havaalanında (Havaalanı Endüstri A.Ş) Heaş müdür yardımcısı olan emekli Albay Hasan Basri Vural ve Heaş yönetimi hakkında mobbing davası açan Nurcan Akçay iç hukuk yollarını tüketmesi üzerine AİHM’e başvuruyor. Akçay kendisini Sabiha Gökçen Havaalanında işe aldıran Ergenekon’dan tutuklanan eski 1. Ordu komutanı Hurşit Tolon ve Çevik Bir hakkında basına yaptığı açıklamalardan sonra emekli Albay Hasan Basri Vural tarafından “yıldırmaya yönelik davranış, ayrımcılık taciz ve duygusal baskı” uygulandığı iddiasıyla Mobbing davası açmıştı.

Olayın perde arkasında bir 28 Şubat öyküsü var

Taraf Gazetesi'nden Sadık Güleç'in haberine göre Nurcan Akçay 1991 yılında Balkanlardan sorumlu müşavirlik görevinde de bulunmuş Kıdemli Albay Mustafa Kahramanyol ile evlendi. Ancak Mustafa Kahramanyol 1997 yılında Nurcan Akçay’dan ayrılma kararı aldı. Nurcan Akçay eski eşinin yurtdışı görevi yaptığı Brüksel ve Bosna’da Çevik Bir ile birlikte çalıştığını ve o dönemde aralarının bozuk olduğunu söylüyor. Bu dönemde kendisine eşinin irticacı ve vatan haini olduğunun söylendiğini iddia eden Akçay üst düzey askeri yetkililerin yönlendirmesi ile eşinin “irticai faaliyette bulunduğu” yönünde bir mektup yazıyor. Albay Mustafa Kahramanyol bu mektup üzerine Ağustos 1997 yılında Yüksek Askeri Şura kararıyla ordudan atılıyor. Bir dönem Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in balkanlar konusunda danışmanlığını da yapan Kahramanyol bu mektupla “irticacı” oluyor.

Sabiha Gökçen Havalimanında işe başladı

Eşinden ayrılan Nurcan Akçay ise aralarında dönemin Genelkurmay ikinci başkanı Orgeneral Çevik Bir ve eski 1. Ordu komutanı Hurşit Tolon’ında bulunduğu kişilerin desteği ile önce Mehmetçi vakfında daha sonra ise Sabiha Gökçen Havalimanında işe başlıyor. Fakat eski eşinin kendisinin de alet edildiği bir komploya kurban gittiğini açıkladığı 2005 yılından sonra işyerinde çeşitli sorunlar yaşamaya başlıyor. Akçay çeşitli yayın organlarına yaptığı açıklamalarda Hurşit Tolon ve Çevik Bir’in adını vererek eski eşinin “irticaı” olduğunu söylediği mektubu bu kişilerin yönlendirmesi ile yaptığını söylüyor..

Tolon Beni Aradı.
 
TARAF’a konuşan Akçay bu açıklamadan sonra Tolon’un kendisini arayarak “‘Nurcan bunu bana nasıl yaptın’ dedi. Bende ‘peki siz bunu bana nasıl yaptınız’ diye cevap verdim “ dediğini söylüyor. Bu açıklamadan sonra ise sorunlar başlıyor . Önce sosyal tesisler sorumlusu olduğu yönetim kadrosundan çıkartılıyor. Daha sonra kurumu zarara uğrattığı gerekçesiyle zaman, zaman maaşlarından kesintiler yapılıyor. Bir ara danışmada memur, daha sonra erkekler tuvaletinin yanında bir odada çalıştırıldı. Bütün bu gelişmeler üzerine Nurcan Akçay işyerine karşı mobbing davası açıyor.
 
Hasan Basri Vural’ı sorumlu tutuyor.

Akçay TARAF’da yer alan Şırnak’da köylülere işkence yaparak öldürülmesi olayına karıştığı iddia edilen HEAŞ müdür yardımcısı emekli Albay Hasan Basri Vural’ı yaşadığı olaylardan sorumlu tutuyor. Bu gelişmeler üzerine Nuran Akçay, 28 Şubat 2007 yılında işten çıkartılıyor. Akçay “beni işten çıkartırlarken 28 Şubat’ı özellikle seçtiler” diyor. İşten atılan Akçay Sabiha Gökçen Havalimanını işletmesini yürüten HEAŞ’a karşı Kartal 2. İş mahkemesinde işe iade davası açıyor. Davayı kazanan Akçay işe alınmayarak tazminatları ödeniyor. Ancak Sabiha Gökçen’de çalışırken açtığı Mobbing davası mahkeme tarafından reddedil. İç hukuk yollarını tüketen Nurcan Akçay AİHM’e başvuruyor. Akçay “hâlbuki mahkemenin işe iade kararını uygulamayarak bana Mobbing yaptıklarını kabul ettiler.Hasan Basri Vural ve HEAŞ hakkında açtığım Mobbing davası için AİHM’e başvuruyorum” diyor.