BIST 10.269
DOLAR 32,25
EURO 34,84
ALTIN 2.427,92
HABER /  DÜNYA

Havada korkulu anlar

İstanbul hava sahası, dün hareketleri anlara sahne oldu. Atatürk Havalimanı’nda bir uçağın başka bir uçağın türbülansına girmesi nedeniyle k...

Abone ol

İstanbul hava sahası, dün hareketleri anlara sahne oldu. Atatürk Havalimanı’nda bir uçağın başka bir uçağın türbülansına girmesi nedeniyle korkulu yaşandı.

KULEYLE PİLOT ARASINDAKİ DİYALOGLAR
İlk olayda bir Türk uçağının pilotu, Trafik İkaz Çarpışma ve Kaçınma Sistemi’nden (TCAS) bir uçağın yaklaştığı ikazını alarak kule görevlilerini bilgilendirdi. Pilot, kule görevlisine, "Advisory (trafik ikazı) nereden olduğuna tam emin değiliz. Tam altımızda başka bir trafik var mı, yoksa yukarıdaki trafik mi?" diye sordu. Kule de pilota, "Şu anda seviyesi belli olmayan VFR’lar (görerek uçuş yapan hava aracı) var bulunduğunuz bölgede. Üstünüzdeki trafik 8 bin feet alçalmakta" dedi. Bunun üzerine pilot kule görevlisine, "Ondan dolayı sordum muhtemelen o Hezarfende VFR uçanlar bilginiz olsun trafik ikazı aldık" şeklinde cevap verdi. TCAS sayesinde pilotlar 80 mil içinde 2 bin 700 feet altındaki ve üstündeki trafikleri ekranda görüyor.

ÖNDEKİ UÇAĞIN TÜRBÜLANSINA GİRDİ
İstanbul semalarında yaşanan ikinci bir olayda ise başka bir Türk uçağı öndeki uçağın türbülansına girdi. Pilotun, kule görevlisine, "Efendim sürati düşürmek zorundayız. Öndeki uçağın türbülansına girdik. Şu an 270’e kadar düşürüyoruz" dedi.
Herhangi bir olumsuzluk yaşanmazken, türbülansa giren uçak Atatürk Havalimanı’na sorunsuz indi.
(İHA)