BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,02
ALTIN 2.513,05
HABER /  GÜNCEL

2020 Olimpiyatları hayal mi oldu?

Türkiye turizmi Gezi olayları sonrasında önemli kayıplar yaşadı, eğer böyle devam ederse 2020 Olimpiyatları hayal olabilir.

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, Gezi Parkı olaylarının turizmde çok ciddi kayıplara neden olduğunu belirterek, “Eğer bunlar devam ederse, bu sıkıntılar yaşanırsa 2020 Olimpiyatları hayal olur” dedi.

Başkan Kadir Topbaş, Gezi Parkı olayları nedeniyle etkilenen turizm sektörünün temsilcileriyle bir araya gelerek, değerlendirme yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yatırım ve Hizmetleri Bilgilendirme Merkezi’nde yapılan toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Başkan Topbaş, “İstanbul ne kadar zinde olursa, başarılı olursa Türkiye o kadar da gelişebilmektedir.

REZEVASYONLAR İPTAL EDİLİYOR

İstanbul’suz bir turizmin olmayacağı da bir aşikardır. Bir takım organizasyonların iptali ve rezervasyonların iptal edilmesi gibi olaylarla karşı karşıya olduğumuzu ifade etmek istiyorum” dedi.

Artık bunun tadını kaçırmayalım” diyen Başkan Topbaş, İstanbul’un daha fazla sıkıntıya sokulmamasını istedi. Topbaş, “İstanbul bunu hak etmedi, Türkiye bunu hak etmedi. Türkiye’nin birçok yerinde maalesef bunun benzerleri oluşmakta. Kendi ideolojilerine taraftar bulamayanlar, ideolojilerinin bittiği bir dünyada gençleri bu konuda etkilemeye çalıştıklarını görmekteyiz şeklinde konuştu.

EKONOMİDE CİDDİ KAYIPLAR OLDU 

Başkan Topbaş, yaşanan olayların ekonomide ciddi kayıplara neden olduğunu ifade ederek, “Ekonomideki ciddi kayıplara bakıldığında Türkiye’nin geleceğinin karartılmakta ve Türkiye’nin dostlarının kimler olduğunu, Türkiye’nin sıkıntılarını konusunda birilerinin nasıl ellerini ovuşturduğunu maalesef görmekteyiz.

Her gün bir başka gerekçe bulunarak orada toplanma çağrıları yapılabilir. Bir takım gerekçelerle bunu zinde tutmak isteyebilirler. Bunu biz geçmişte 68 kuşağı olarak gördük ve yaşadık. Lütfen buna fırsat vermeyelim” şeklinde konuştu.

2020 OLİMPİYATLARINDA KARAR AŞAMASINA GELİNDİ 

Olaylar nedeniyle büyük ölçüde etkilenen turizm sektörünü tekrar ayağa kaldırmak, kentin imajının dünyada yeniden düzeltilmesi için sosyal medyayı kullanan gençlere görevler düştüğünü anlatan Topbaş, “Sosyal medyayı çok iyi kullanan gençlerimiz ve bilhassa lisan bilen gençlerimiz dünyaya bunun mesajlarını vermek suretiyle bu sıkıntıları geride bırakacağımızı ifade edebilirler” dedi.

Topbaş, 2020 Olimpiyatları ile ilgili olarak artık karar aşamasına girildiğini de belirterek, “Eğer burada bu devam ederse, bu sıkıntılar yaşanırsa, 2020 Olimpiyatları hayal olur. Millet olarak biz kaybederiz, İstanbul kaybeder.

Kim kazanır bunu herkes biliyor. Bizler de yönetimler olarak bundan sonraki süreçlerde halkımızın sıkıntılarını da dikkate alarak farklı bir yönetim anlayışını ortaya koyacağımızı ifade etmiştik” diye konuştu.

Turizmcilerin endişe içerisinde olduklarını anlatan Topbaş, “Yani bu biraz daha devam ederse bu sıkıntıları aşamayacak boyuta gelebilir. İstanbul’un başarıları gölgelenebilir, turizmden aldığımız paylar düşebilir ve hizmet sektöründe istihdamda gerilemeler ortaya çıkabilir” dedi.

OTELLERDE CİDDİ ANLAMDA REZERVASYON KAYIPLARI VAR

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Gezi Parkı olaylarının turizmde ciddi kayıplara neden olduğunu belirterek, “Talimhane bölgesi başta olmak üzere otellerde ciddi anlamda rezervasyon kayıpları var” dedi.

Başkan Kadir Topbaş, Gezi Parkı olayları nedeniyle etkilenen turizm sektörünün temsilcileriyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yatırım ve Hizmetleri Bilgilendirme Merkezi’nde bir araya geldi.

Burada gazetecilere açıklama yapan Başkan Topbaş, turizmdeki kayıplarla ilgili olarak, “Bunun tsunamisi olarak arkasından gelecek dalgalara baktığımız zaman 1-2 yıl içerisinde toparlayamayacağımız unsurlar ortaya çıkabilir.

Endişemiz burada. Yani 1-2 yıl daha etkileyebilir, bu sıkıntılar devam edebilir. Özellikle sosyal medyayı kullanan gençler turizm konusunda bize destek verebilir, bu yaraları birlikte sarabiliriz” dedi.

İSTANBUL'SUZ BİR TURİZM OLMASI MÜMKÜN DEĞİL 

Talimhane bölgesi başta olmak üzere ciddi anlamda rezervasyon kayıpları olduğunu anlatan Başkan Topbaş, “İlk önce buradaki insanlar rezervasyonlarını iptal ederken, İstanbul’un başka noktalarına gittikleri düşünülmüş. Ama İstanbul’u terk edenler, hatta Türkiye’deki turizmi de etkileyecek boyuta gelmekte olduğunu görenler var. Kaybeden ülke olur. İstanbul’suz bir turizmin olması mümkün değil.

Dünyada turizmde ciddi kayıplar varken, İstanbul ve Türkiye başarılara imza atarken bunu geriye sarmak, yok etmek kimseye bir fayda getirmeyecek, çok ciddi kayıplar ortaya çıkabilir. İnşallah yanlıştan hepimiz döneceğiz” diye konuştu.

99 OTOBÜS, 19 HALK OTOBÜSÜ, 16 İTFAİYE ARACI TAHRİP OLDU 

Çıkan olaylarda 99 tane otobüs, 19 tane halk otobüsü, 16 itfaiye aracı ve durakların tahrip olduğunu anlatan Topbaş, Taksim’deki yayalaştırma çalışmalarının da sürdüğünü kaydetti. Topbaş, “O inşaatın tamamlanması gerekiyor. Çünkü trafik ciddi şekilde sıkıntı oluşturuyor. Gezi Parkı içinde bir düzenleme yaptık. Şu anda bitme noktasına geldi. Valimizin vereceği talimat doğrultusunda halkımız da buraya girecektir” dedi.

Başkan Topbaş, yayalaştırma çalışmalarının son aşamaya geldiğini de belirterek, “Taksim’de inşaatın yüzde 70-80’i bitmiş durumda” şeklinde konuştu.