BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Hava kuvvetleri komutansız kaldı

Terfi sırasında birinci sırada olan 1. Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Korcan Pülatsu Balyoz Soruşturması'ndan tutuklandığı için organerallik şansını yitirdi.

Abone ol

Operasyonlar, tutuklamalar Hava Kuvvetleri'nin komuta kademesini dağıttı. Orgeneral adayı sadece iki korgeneral kaldı. Ağustos'ta emekli olması gereken Hava Kuvvetleri Komutanı Aksay'ın görev süresi bir yıl uzatılabilir.

Teammüllere göre bu yıl Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevini Org. Hasan Aksay'dan devralacak olan Harp Akademileri Komutanı Org. Bilgin Balanlı'nın ardından Korgeneral Korcan Polatsü'nün de tutuklanması, dikkatleri TSK'daki terfi ve atamaların yapılacağı bu yılki YAŞ'a çevirdi.

1.Hava Kuvvet Komutanı Korg. Korcan Pulatsü, hakkında Balyoz'dan takipsizlik kararı verilmesi nedeniyle bu yıl Orgeneralliğe terfi şansı yakalamıştı, ancak tutuklanması bu yolu kapattı. Hava Eğitim Komutanı Korg. Ziya Güler'in ismi de Gölcük'te elde edilen belgelerde geçtiği için hükümetin Güler'in terfi etmesine de sıcak bakmaması durumunda Hava Lojistik Komutanı Korg. Mehmet Erten'in orgeneralliğe terfi edip, Hava Kuvvetleri Komutanı olma şansı yükseldi.

TSK Personel Kanunu'na göre, haklarında açılan dava kapsamında tutuklananlar, daha sonra salıverilseler dahi terfi edemiyor. Bu nedenle Org. Balanlı'ya tutuklama kararı nedeniyle kuvvet komutanlığı yolu kapanmış oldu. Böylece bu yıl orgeneralliğe yükselecek isim otomatikman Hava Kuvvetleri Komutanı olacak.

Geçen yıl yapılan YAŞ'ta Turgut Atman ve Nejat Bilgin tümgenerallikten korgeneralliğe terfi ettikleri için kıdem olarak Orgeneralliğe terfi edemeycek.

1 YIL UZATMA OLABİLİR

Kuvvet komutanları, Genelkurmay Başkanı 'nın teklifi , Milli Savunma Bakanı'nın uygun bularak kararnameyi hazırlaması (inha), Başbakan'ın imzası ve Cumhurbaşkanı'nın onayıyla atanabiliyor. Genelkurmay Başkanının başlattığı bu süreçte onay mercii sivil otorite olacak.

2 yıl önce Hava Kuvvetleri komutanı Orgeneral Hasan Aksay, teammüllere göre or rütbesinde 4 yılını doldurduğu için emekliye ayrılacak. Ağustos ayında emekli olması beklenilen Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Hasan Aksay'ın, orgenerallikte 4 yılını doldurmasına rağmen yaş haddi olan 65 yaşını doldurmadığı için görev süresinin 1 yıl uzatılabileceği belirtiliyor.

Bu noktada Org. Aksay'ın tutumu da etkili olacak. Çünkü geçen yılki YAŞ sürecinde Org. Hasan Iğsız'ın yerine Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması gündeme gelen Jandarma Genel Komutanı Org. Atilla Işık emeklilik kararı almıştı.

LİZBON'DA GÜL'Ü KARŞILAMAYAN KORGENERAL

Hava Kuvvetleri'nde orgeneralliğe terfi bekleyen Ziya Güler ve Mehmet Erten dışındaki korgenerallerin kıdemlerine bakıldığında ilk sırada 2008 yılında birinci sırada korgeneralliğe terfi eden Abidin Ünal'ın ismi öne çıkıyor. 1953 doğumlu olan Ünal'ın önünde yaş engeli de bulunmuyor. Ünal'dan sonra 2008'de korgeneralliğe ikinci sıradan terfi eden Veysi Ağar geliyor. Ünal ve Ağar'dan birisinin 2012 yılında orgeneralliğe terfileri bekleniyor. Korgeneraller arasında kıdem olarak daha sonra 2009 şurasında korgeneralliğe terfi eden Rıdvan Ulugüler ve Akın Öztürk gelirken onları geçen yıl korgeneralliğe terfi eden Turgut Atman ve Nejat Bilgin izliyor.

Türkiye'nin NATO nezdindeki askeri temsilcisi Veysi Ağar da, NATO zirvesine katılmak üzere Lizbon'a giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü karşılamadığı iddia edilmişti. Bu iddialar üzerine Korg. Ağar'ın derhal görevden alınması gerektiğini savunan siyasiler olmuştu. Cumhurbaşkanı'nın da, hükümetin de Ağar'ın or rütbesine terfi ettirilmesine onay vermeyecekleri konuşuluyor.

KARA VE DENİZ DE DEĞİŞECEK

Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner, 2013'te görevini devredecek. Bu yıl YAŞ toplantısında ise üç kuvvet komutanının değişmesi bekleniyor. Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Erdal Ceylanoğlu, kuvvet komutanlığına 1 yıl önce atanmasına rağmen yaş haddini doldurması nedeniyle emekli olacak. Org. Ceylanoğlu'nun emekliliğinin ardından Ağustos'ta Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Jandarma Genel Komutanı Org. Necdet Özel atanacak. Org. Koşaner'den sonra 2013'te Genelkurmay Başkanı olması beklenen Org. Özel, 2017'ye kadar bu görevde kalacak. Geçen yıl Org. Özel'in Genelkurmay Başkanlığı yolununun kesilmek istenmemesi nedeniyle Org. Ceylanoğlu Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanmıştı. Hükümet'in de sıcak baktığı Org. Özel'in Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Kuvvet komutanlığında görev süresi 2 yıl olduğu için Org. Özel bu görevde 2 yıl kaldıktan sonra Genelkurmay Başkanı olacak.

Deniz Kuvvetleri Komutanı olan Oramiral Eşref Uğur Yiğit de bu yıl yaş haddini doldurduğu için emekliye ayrılacak. Ora. Yiğit ayrıca or rütbesinde 4 yılını ve kuvvet komutanlığında 2. yılını da doldurdu.

DENİZ'DE SANCI

Balyoz davasındaki tutuklamalar, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda olduğu gibi diğer komutanlıklarda da TSK'nın gelecek yıllardaki komuta kademesini derinden etkileyecek. Balyoz Davası kapsamında tutuklanan Korg. Korkut Özarslan, 2017 yılında Genelkurmay Başkanı olma şansını yitirdi. 2013 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanı olabilecek tek isim olarak Kora. Nusret Güner bulunuyor. Bu yılki YAŞ'ta Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na gelecek olan Donanma Komutanı Ora. Emin Murat Bilgel'i de Balyoz davasındaki bilirkişi raporunun zorlaması bekleniyor. Raporda, Donanma Komutanlığı'ndaki güvenlik açığına dikkat çekiliyor. Ancak Ora. Bilgel'in bu yıl Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilmesine kesin gözüyle bakılıyor.