BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,02
ALTIN 2.323,50
HABER /  GÜNCEL

Hava kirliliği uçuşları etkiledi 444 uçuş iptal edildi

Çinde etkisini gösteren hava kirliliği uçuşların iptal olmasına neden oldu. Yoğun hava kirliliği nedeni ile toplamda 444 uçuş iptal edildi.

Abone ol

ÇİN'de yogun hava kirliliği hayatı olumsuz etkiliyor. Yaşanan hava kirliliğinin "üst sınır" da olması nedeni ile kırmızı alarm verilmiş durumda. Çin'in orta ve kuzey kesiminde etkili olan yoğun hava kirliliği, başkent Pekin'de 217, Tiencin'de de 227 uçuşun iptal edilmesine neden oldu. 

South China Morning Post'un haberine göre, söz konusu bölgelerde havada zararlı parçacık miktarını ölçen PM 2,5 oranı, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) insan sağlığı için "üst sınır" olarak kabul ettiği 25 eşik değerinin 12 ila 20 katı arasında seyrediyor.

Pekin'de görüş mesafesinin yer yer 50 metreye kadar düştüğü, başkentte 217, Tiencin'de de 227 uçuşun iptal edildiği, çok sayıda yolcunun havalimanlarında mahsur kaldığı bildirildi. 

ULAŞIM DURMA NOKTASINA GELDİ

Ülkenin kuzeyinde çok sayıda otoyolda ulaşımın durma noktasına geldiği ifade edildi.

Çin Ulusal Meteoroloji Merkezi, geçen hafta ülkenin orta kesimi ve kuzeyinde Hınan, Şanşi, Şaanşi ve Hıbey eyaletlerinin yanı sıra Tiencin kenti ve başkent Pekin'de yoğun hava kirliliği sebebiyle kırmızı alarma geçildiğini duyurmuştu. 

Çin, özellikle 2014'ten bu yana çevre ve hava kirliliğiyle mücadele ediyor. Ülkede hızlı kalkınma ve sanayileşmenin bedeli olarak büyük şehirlerin çoğu aynı zamanda dünyanın en kirli kentleri arasında yer alıyor.

Dünyada sera etkisi yaratan gazların salımında ilk sırada yer alan Çin'de hava kirliliği özellikle son iki yıldır ülkenin farklı bölgelerinde insan sağlığını ciddi biçimde tehdit ediyor.

Ülkede hava kirliliği alarm sisteminde mavi, sarı, turuncu ve en üst düzeyde kırmızı olmak üzere dört aşama uygulanıyor.