BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,90
ALTIN 2.437,87
HABER /  DÜNYA

Hava bedava değil artık! Çin'de para alınıyor

ÇİN'de bir restorant temiz hava için müşterilerinden ekstra para almaya başladı. Masa başına temiz hava parası 1 yuan. Çin'de hava kirliliği öyle boyutlara ulaştı ki sonuç bu oldu.

Abone ol

ÇİN'in doğu bölgesindeki bir restoran müşterilerinden yedikleri yemeğe ek olarak, bir de 'temiz hava ücreti' almaya başladı.

Çin'in resmi Şinhua haber ajansına göre Jiangu vilayetinin Zhangjiagang şehrindeki restoran, içerideki havayı temizlemenin maliyeti olarak her bir masanın hesabına 1 yuan (0.15 dolar) ekliyor.

KİRLİ HAVADAN ÖNÜNÜ GÖREMİYORSUN

Son birkaç haftada bölge kirli havadan duman altı oldu. Hava kirliliğin en yoğun olduğu yerlerde görüş mesafesi 100 metrenin altına indi.

Jiangu'daki restoranın sahipleri de ziyaretçilerine daha keyifli bir ortam sağlayabilmek için hava filtrasyon sistemi kurdu. Maliyetini de önceden herhangi bir uyarıda bulunmadan müşterilerine ödettiler.

Restoranın müşterileri arasındaki öfkeli patronların şikâyet etmesi üzerine yerel yönetim devreye girdi ve restoran sahiplerinden yasadışı olduğunu söylediği bu uygulamanın sona erdirmelerini istedi.

FİLTRELENMİŞ TEMİZ HAVA

Şinhua'ya konuşan bir yerel yönetim yetkilisi filtrelenmiş hava solumanın müşterilerin tercihi olmadığını, dolayısıyla da bir ürün gibi satılamayacağını söyledi.

Ücreti ödemeye mecbur bırakılanlar durumdan şikâyetçi olsa da uygulama Çinli sosyal medya kullanıcıları tarafından memnuniyetle karşılandı.