BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,01
ALTIN 2.323,40
HABER /  GÜNCEL

NATO Türkiye'nin patriot talebini kabul etti

NATO, Türkiye'nin patriot talebini kabul ederek, İspanya'ya ait Patriotların görev süresini bir yıl daha uzattı.

Abone ol

Türkiye'de 3 ile yerleştirilen NATO'ya ait patriot füzeleri bir yıl daha Türkiye'de kalacak.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'de konuşlanmış İspanya'ya ait Patriot füze savunma sistemlerinin görev sürelerinin bir yıl daha uzatıldığını açıkladı. 

ANKARA İSTEDİ NATO KABUL ETTİ

Türkiye'nin hava sahasını koruyan İspanya'ya ait patriotların görev süreleri 26 Ocak 2016 tarihinde sona eriyordu. Ankara'nın isteği doğrultusunda ve NATO Genel Sekreteri'nin girişimleriyle Patriotların görev süresi  bir yıl daha uzatıldı.

GÖREV SÜRESİ BİR YIL DAHA UZATILDI

Patriotlar 25 Ocak 2017'ye kadar görev başında olacak.

HOLLANDA YERİNE İSPANYA GELDİ

Patriot hava savunma sistemine sahip üç NATO ülkesinden; ABD, Almanya ve Hollanda’dan Türkiye’ye bu sistemler geldi ve Kahramanmaraş, Gaziantep ve Adana’ya yerleştirildi. 2015 yılbaşında Adana'da konuşlu olan Hollanda Patriot birliğinin yerini İspanyollar aldı.

RADAR MENZİLİ 105 KM

Bu sistemlerin radar menzili 105 kilometre. Yani ancak bu yarıçapta bir alana giren füze tespit ediliyor. Ardından da onu yok etmeyi amaçlayan füzeler otomatik olarak fırlatılıyor. Reyhanlı’da vurulan noktaya en yakın Patriot bataryaları Gaziantep'te ve yaklaşık 125 km uzaklıkta.

RADAR MENZİLİ İLE FÜZE MENZİLİ AYNI ŞEY DEĞİL

Yani Patriotların menziline giren füze tespit edildikten sonra onu yok etmek için yola çıkan füzeler, daha yakın bir noktada buluşuyor. Patriotlar aslında radar menzillerinden daha küçük bir alanı koruyabiliyor. Reyhanlı radar kapsamının dahi dışında.