BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Hasip Kaplan yeni hükümetin adını koydu!

Türkiye 8 Haziran sabahından beri koalisyon ihtimallerini konuşuyor. AK Parti-MHP ortaklığı en güçlü koalisyon seçeneklerinden biri olarak masada duruyor. Peki HDP buna ne diyor?

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

MHP'nin "HDP ile olmaz", HDP'nin "AK Parti ile olmaz" şartlarından sonra bir çok koalisyon ihtimali elendi. Son günlerin en çok konuşulan koalisyon seçeneği AK Parti-MHP koalisyonu. 

AK Parti ile MHP koalisyon yaparsa HDP bu durumdan nasıl etkilenir? HDP 24'üncü dönem milletvekili Hasip Kaplan "böyle bir koalisyon olması MHP'nin şartlarından vazgeçtiği anlamına gelir" dedi ve ekledi; "Bu hükümetin adı savaş hükümeti" olur.

BAHÇELİ ŞARTLARINDA ISRARLIYSA BU KOALİSYON OLMAZ

Eğer Bahçeli'nin söylediği kırmızı çizgilerde ısrarlılarsa AKP-MHP koalisyonu olmaz, benim bidiğim Cumhurbaşkanı Çankaya Köşkü'ne geri çekilmez. AK Parti çözüm sürecini bitirirse kendini bitirir, şartlarının hiçbir gerçekçi yanı yok. AK Parti hükümeti yolsuzluklarda da hiç kimseyi teslim etmeyeceğini açık açık ifade ediyor.

KOALİSYON İÇİN BAHÇELİ'NİN GERİ ADIM ATMASI LAZIM 

Eğer geri adım atacak biri varsa o da Bahçeli olur, partisi MHP olur ve AKP koşullarında gider koalisyon yapar. Bunun geçmiş tarihte örnekleri de vardır, buna milliyetçi cephe hükümetleri denir. Irkçı, sağcı, milliyetçi, muhafazakar kesimler olarak ilk kez bir araya gelmemiş olacaklar.

TÜRKİYE ÇOK BÜYÜK KAYBEDER 

Ama bu koalisyondan dolayı Türkiye çok büyük kaybeder, bunun altını çizerek söylüyorum, çok büyük kaybeder. Ortadoğu'da savaş, Kürtlerle ilişkiler, ekonomi, demokrasi, AB gibi bütün konularda çok büyük kayıplar getirir.

ÇÖZÜM SÜRECİ DURAMAZ 

Çözüm süreci duramaz. Her seçim döneminde AK Parti'nin klasik oyalama, öteleme taktiği yine devrede. Bu da hep AK Parti'ye kaybettirdi. 2007'de grup kurduk, 2009'da yerel seçimlerde oyumuzu yüzde yüz artırdık, 2011'de bağımsız girdik oylarımızı yüzde 100 artırdık, 2015'te hem barajı aştık hem oyumuzu yüzde 200 artırdık. Yani halk artık bunların bu kararsızlıklarına, tutarsızlıklarına prim vermiyor, zaten Kürt halkı artık kırmızı kartını da gösterdi.

MHP İLE KOALİSYON OLURSA ÇÖZÜM SÜRECİNDEN BAHSEDEMEYİZ 

Bu bir gerçek. Bu taraftan bakıldığı zaman MHP ile olacak bir koalisyonda çözüm sürecinden bahsetmek mümkün değildir, zaten en büyük şartları da çözüm sürecinin bitirilmesidir.

ŞU AN YALNIZCA KÜRT ANALARI AĞLIYOR 

Şunu açık söyleyeyim, şu an hükümetin yanlış politikası yüzünden, IŞİD'e tırlarla silah yardımları yüzünden Kürt anaları her gün ağlıyor, her gün on tane şehit cenazesi geliyor bu topraklara. Analar ağlıyor, analar ağlamıyor diyen yalan söylüyor, şu an yalnızca Kürt anaları ağlıyor.

BU HÜKÜMETİN ADI SAVAŞ HÜKÜMETİ OLUR 

Evet Türkiye içinde bir çatışma yok, provokasyonlarla buna da yeltendiler ama biz bu provokasyonları boşa çıkardık. Fakat malesef şu anki durumda AK Parti'nin bu argümanları da artık tutmuyor. AKP-MHP koalisyınun adı savaş hükümeti olur.