BIST 9.916
DOLAR 32,49
EURO 34,88
ALTIN 2.434,12
HABER /  GÜNCEL

Haseke: Suriye orduyla IŞİD arasında şiddetli çarpışmalar

Cizir Kantonu'nun Savunma Bakanı Abdulkerim Saruhan, IŞİD’in ordunun denetiminde bulunan yerlere saldırdığını ve birkaç mahalleyi ele geçirdiğini belirterek, YPG güçlerinin rejimle aynı saflarda IŞİD’e karşı savaşmayacağını söyledi.

Abone ol

Suriye’nin Haseke kentinde IŞİD ile ordu arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Cizir Kantonu'nun Savunma Bakanı Abdulkerim Saruhan, BBC Türkçe'ye IŞİD’in ordunun denetiminde bulunan yerlere saldırdığını ve birkaç mahalleyi ele geçirdiğini belirterek, YPG (Halk Savunma Güçleri) güçlerinin rejimle aynı saflarda IŞİD’e karşı savaşmayacağını söyledi.

IŞİD, son birkaç gündür Suriye’nin kuzeydoğusunda yer alan Haseke kentine saldırılarını yoğunlaştırmış durumda. Örgüt Haseke’ye ağır silahlarla saldırıyor.

Kentte, Arapların yoğunlukta olduğu bölgeler Beşar Esad yönetiminin Kürtlerin yoğun yaşadığı yerlerin denetimi ise Demokratik Birlik Partisi PYD'de. Bu bölgeyi partinin silahlı gücü olan Halk Savunma Güçleri (YPG) savunuyor.

Haseke PYD’nin ilan ettiği Cizir Kantonuna bağlı bulunuyor. Kentin çoğunluğu Arap ve Kürtlerden oluşuyor. Kentte Asuriler de yaşıyor ama sayıları çok değil.

Saruhan çatışmalarla ilgili bilgi verirken şunları söyledi:

"IŞİD Haseke’de rejimin elinde olan bazı mahalleleri aldı. Meşve, Veran, Aziziye mahallelerini ele geçirdi. Bazı resmi binalar da IŞİD'İn elinde. Rejim IŞİD saldırıları karşısında zayıf kalıyor. Direnemiyor. Kentin % 15’ini aldı diyebiliriz. Yaklaşık 300 rejim askeri silahlarıyla YPG’ye sığındı. IŞİD’in saldırısından korunmak için. Son günde çatışmalar nedeniyle 900 aile kentten ayrılarak Cizir kantonuna sığındı. Kaçanların çoğu Araplar. Kürtler de var ama az sayıda. Kentten kaçanlar Kamışlo, Amude, Derik ve Dırbesiye kentlerine kaçıyorlar. Bize sığınan mülteciler için Derik’te bir kamp kurduk. Oraya yerleştiriyoruz. 500 aileyi Derik’te kurduğumuz çadır kente yerleştirdik. Onların tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz."

Haseke’deki IŞİD tehlikesinin Kürtler için de geçerli olduğunu ifade eden Saruhan, şöyle şöyle devam etti.

"Halkımızı korumak için her türlü tedbiri alıyoruz. YPG, son 3 gündür Haseke’ye ağır silahlarını Haseke’ye gönderiyor. Askeri güç takviyesi yapıyor. Kürt bölgelerine saldırı olursa YPG sert karşılık verecek. YPG, Kobani, Tılkoçer, Tel Abyad’da olduğu gibi Haseke’de de IŞİD’e karşı üstünlük elde edecek. IŞİD’i kentten çıkartacak."