BIST 10.000
DOLAR 32,38
EURO 34,70
ALTIN 2.429,31
HABER /  GÜNCEL

Harcama çekini boşuna beklemeyin!

Kamuoyunda vatandaşa harcama çeki verileceğine dair bir beklenti vardı. Ancak bakan "boşuna beklemeyin" dedi.

Abone ol

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, harcama çeki uygulamasının olmayacağını belirterek, "bu konuda kimsenin beklenti içinde olmaması gerekir" dedi.

Babacan, "Kriz Varsa Çare De Var" kampanyasının üçüncü aşamasıyla ilgili düzenlenen basın toplantısında, harcama çekinin verilip verilmeyeceğine ilişkin bir soruya verdiği yanıtta, bütçeyle ilgili mevcut imkanların hali hazırda harcama çeki verilmesine imkan vermediğini söyledi.
Kimsenin harcama çekiyle ilgili bir beklenti içinde olmaması gerektiğini vurgulayan Babacan, bu konudaki tartışmalara da artık son noktayı koyduklarını ifade etti.

Babacan, özel tüketim vergisi (ÖTV) ve katma değer vergisi (KDV) indirimlerinin devam edip etmeyeceğine ilişkin bir soruya ise bununla ilgili olarak pazartesi günü Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısında ayrıntılı bir çalışma yapılacağını kaydetti.

Mevcut uygulamaya göre, ayın 16’sına kadar sürelerinin bulunduğunun altını çizen Babacan, ÖTV ve KDV indirimlerinin hangi sektörlerde, nasıl bir sonuç verdiğine detaylı olarak bakılacağına, bazı ürünlerde bu uygulamanın belki de oranlar indirilerek devam edeceğini, bazılarında hiç uygulanmayabileceğini ancak gerçekten ekonomide bir hareketlilik getiren ürünlerde de bu uygulamanın sürdürülebileceğini vurguladı.

Babacan, bu ayın 16’sında sona erecek olan KDV ve ÖTV indirimlerine ilişkin olarak, süre sona ermeden bir kaç gün önce açıklama yapabileceklerini ifade etti.

Bir soru üzerine, Türkiye’nin kaynaklarının bol olduğunu belirten Babacan, halen Türk vatandaşlarının yurt dışında milyarlarca dolarının
bulunduğunu kaydetti.

Babacan, Uluslararası Ödemeler Bankasına bazı ülkelerin sağladığı verilere göre, bundan 6 ay önce Türk vatandaşlarının toplam 39 milyar dolarlık bir hesabının olduğunun görüldüğünü, daha sonra Varlık Barışı uygulamasının ardından bu miktarın 33 milyar dolara indiğini, yani bu çerçevede 6 milyar doların Türkiye’ye girdiğini söyledi.

Uluslararası Ödemeler Bankasına ellerindeki verileri rapor etmeyen ülkelerde Türklerin ne kadar hesabının bulunduğunun ise bilinmediğini vurgulayan Babacan, sistemin tümüne bakıldığında Türkiye’nin mali kaynaklarının ve Türk vatandaşlarının da parasının olduğunun görülebileceğini bildirdi.