BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Hapsedilen İranlı doktorlara küresel sağlık ödülü

Ahmedinejad hükümetini devirmeyi planlamakla suçlanarak hapse atılan iki doktor kardeş, ABD'de HIV/AIDS çalışmalarından ötürü sağlık ödülüne layık görüldü.

Abone ol

Üç yıl önce İran'da hükümeti düşürmeyi amaçlayan bir komploya dahil oldukları iddiasıyla hapse atılan iki doktor kardeşe, HIV/AIDS hastalarının tedavisi için gösterdikleri çabalar dolayısıyla küresel bir sağlık ödülü verildi.

Doktorlardan Kamiar Alaei, bu yıl başlarında cezaevinden salıverilmişti.

37 yaşındaki Kamiar Alaei, siyasetle bir ilgileri olmadığını savunuyor.

BBC'nin sorularını yanıtlayan İranlı doktor, küçük bir klinikte başlattıkları tedavi ve önleme faaliyetlerini kısa sürede ülke geneline yaydıklarını, oluşturdukları modelin Afganistan ve Tacikistan'da da yinelendiğini söyledi.

Doktorlara, Küresel Sağlık Konseyi'nin Jonathan Mann Küresel Sağlık ve İnsan Hakları Ödülü verildi.

Ödülünü Washington'da düzenlenen törende alan doktor, mesleğini çok sevdiğini ve ömrünün geri kalanı boyunca kamu sağlığını iyileştirmek için çalışmayı sürdüreceğini söyledi.

Kamiar'ın ağabeyi Araş Alaei ise Tahran'da bir hapishanede tutuluyor. Alaei, 6 yıllık cezasının hemen hemen yarısını tamamlamış durumda.

AFP ajansına verdiği mülakatta Kamiar Alaei, ağabeyi de serbest bırakılıncaya dek kendisini özgür hissetmeyeceğini söyledi.

İki doktor, HIV virüsünden korunmanın önemini İran'ın kamu sağlığı gündemine sokmakta öncü rol üstlenmeleriyle tanınıyor.

İranlı yetkililer, Haziran 2008'de tutuklanan Kamiar ve Araş kardeşleri ABD yönetimiyle işbirliği içinde Mahmud Ahmedinejad hükümetini düşürmeye çalışmakla suçluyor.