BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,79
ALTIN 2.401,01
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Hapis kıskacında bir ilçe halkı!

Isparta'nın Senirkent ilçesinde sulama birliğine olan borçlarını ödeyemeyen yüzlerce kişi icralık oldu

Abone ol

Isparta'nın Senirkent ilçesinde Sulama Birliği'ne olan borçlarını ödeme sıkıntısı yaşayan 490 kişi icralık oldu, 15 kişi hakkında hapis kararı çıktı, 20 kişi hakkında da mahkemeye yeni dosya verildi, bir kişinin de 7 bin TL'lik borcundan dolayı evindeki tüm eşyalarına el konuldu.

Senirkent Belediye Başkanı ve Sulama Birlik Başkanı Hüseyin Baykal, ilçe halkının Sulama Birliği'ne su borcunu ödeme konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ve halkın büyük bölümünün hapis kıskacında olduğunu belirtti.

ÇIKMAZ İÇİNDEYİZ

2005 yılında kurulan Sulama Birliği'nin 2 bin 372 ortağı bulunduğunu ve bu ortaklardan 490 hakkında icra işlemlerinin başlatıldığını ifade eden Baykal, 490 kişinin dışında 15 kişinin Sulama Birliği'ne borcunu ödemediği için mahkemelik olduğunu ve haklarında hapis kararı çıktığını, 20 kişi hakkında da mahkemeye yeni dosya verildiğini bildirdi. Bir kişinin de 7 bin TL'lik borcuna karşılık evindeki tüm eşyalarına el konulduğunu söyleyen Baykal, birliğin de TEDAŞ'a borcu olduğunu belirterek, ''Adeta bir çıkmaz içindeyiz, ne yapacağımızı biz de bilemiyoruz. Üyelerimizin borcunu tahsil edemediğimiz için icraya başvurmak zorunda kalıyoruz, çünkü bizim de TEDAŞ'a yükümlülüklerimiz bulunuyor'' diye konuştu.

İŞTE BORÇ MİKTARLARI

Sulama Birliği olarak TEDAŞ'a 2 milyon 242 bin 797 TL borçları olduğunu ve üreticilerden para alamadıkları için bu borcu ödeyemez halde olduklarını dile getiren Baykal, çiftçiler kadar Sulama Birliği olarak kendilerinin de sıkıntı yaşadığını kaydetti. Üreticilerin borçları hakkında bilgi veren Baykal, şöyle konuştu:

''2004-2008 yılları arasında çiftçilerimizin Sulama Birliği'ne olan borçlarının toplamı 1 milyon 451 bin 772 TL, 2009 yılı borçları 1 milyon 385 bin 677 TL, toplamda ise 2 milyon 837 bin 450 TL. Sulama Birliği olarak TEDAŞ'a borçlarımız var. 2008 yılında ödeme tahhüttünde bulunduk, senetlere imza attık. 2008 yılı borcumuz 1 milyon 17 bin 831 TL, 2009 yılı borcumuz ise 1 milyon 223 bin 966 TL. Toplamda 2 milyon 241 bin 797 TL TEDAŞ'a elektrik borcumuz var.''

''ELEKTRİK KESİLİRSE ÇİFTÇİ İFLAS EDER''

TEDAŞ tarafından kendilerine yazı gönderildiğini ve borçlarının bu ay içinde ödenmesi gerektiği, aksi takdirde elektriklerinin kesileceğinin bildirildiğini ifade eden Baykal, ödeme şanslarının bulunmadığını anlattı. Sulama Birliği olarak ödeme yapabilmeleri için öncelikle üyelerin borçlarını tahsil etmeleri gerektiğini tekrarlayan Baykal, ''Ödeyebilecek konumda değiliz. Elektrik kesilirse üreticimiz meyvesini, şeker pancarını, sebzesini sulayamayacak. Bu da ilçe halkının daha büyük ekonomik sıkıntı yaşamasına neden olacak. Elektrik kesilirse çiftçi iflas eder. Maalesef bu yıl çiftçimizi daha büyük tehlikeler bekliyor'' diye konuştu.

Borcun ödenmemesini çiftçilerin ürünlerinden hak ettikleri değeri alamadıklarına bağlayan Baykal, Senirkent halkının geçim kaynağını tarımın oluşturduğunu ancak geçtiğimiz sezon ürünün hak ettiği değerden ve zamanında satılamadığını bildirdi. Özellikle elma üreticilerinin kara leke sorunu yaşadığını dile getiren Baykal, kara lekenin üreticiyi adeta doğal bir afet yaşattığını, bu konuda yetkililerden destek istediklerini ancak olumlu bir yanıt alamadıklarını söyledi. Kara lekeli ürünlerin elde kaldığını, üreticinin bunu paraya dönüştüremediğini ve bu nedenle sadece Sulama Birliği'ne değil, kendi hayatına devam ettirmesi gereken birimlere bile borcunu ödeyemediğini vurgulayan Baykal, bu nedenle çiftçilere yönelik sulama birliklerine kullandırılan elektriğin indirimli olması gerektiğini savundu.

TEDAŞ'ın kendilerine sattığı elektriği daha ucuza vermelerini talep ettiklerini bildiren Baykal, başka bir taleplerini ise şu şekilde dile getirdi:

''Geçmişte TEDAŞ DSİ'ye elektrik fatura ederken Aralık ayı sonu itibariyle tek fatura yapıp, parasını öyle tahsis ediyordu. Sulama birliklerine devredildiğinde her ay fatura ediliyor, ödenmediğinde de her ay üzerinden faiz işleniyor. Bu da ciddi sıkıntıya neden oluyor. Elma üreticisi, elmasını Temmuz-Ekim arasında suluyor ve Ekim ayı sonu hasat yapılıyor, soğuk hava deposuna konuluyor. Nisan-Mayıs ayının sonlarına kadar depolarda bekliyor. Elma üreticisinin Sulama Birliği'nin elektrik borcunu Temmuz-Ekim'de ödeme şansı mümkün değil. TEDAŞ'tan geçmişte DSİ'ye uyguladıkları gibi bize de Aralık ayı sonunda, Ocak ayı başında tek fatura şeklinde kesmelerini istiyoruz, talep ediyoruz. Sulama Birliklerinin ayakta kalması için buna ihtiyacımız var. Senirkent Sulama Birliği olarak ayakta kalma mücadelesi veriyoruz. Bölgemiz tarım kenti, tarım olursa ilçe halkı yaşayabilir. Senirkent'te meyve üreticisi zor dönemden geçiyor. Sulama şebekemiz 32 yıllık, suyun en az yüzde 20'si zayi oluyor. Bu nedenle şebekenin yenilenmesi konusunda talebimiz var. Kendi imkanlarımızla bunu yenileme şansımız yok. Kapalı devre sulamaya geçilmesi yönünde bir destek bekliyoruz.''