BIST 9.953
DOLAR 32,38
EURO 34,80
ALTIN 2.433,19
HABER /  GÜNCEL

Hammam'ın uzaklaştırma cezası feshedildi

FIFA, son başkanlık seçimlerinden önce oy satın almakla suçlanan Muhammed Bin Hammam'ın uzaklaştırma cezasının mahkeme kararı ile feshedilmesine rağmen bir süre daha işe dönmeyeceğini söyledi.

Abone ol

Eski FIFA başkanı adayı Muhammed Bin Hammam'ın rüşvet nedeniyle çarptırıldığı hayat boyu men cezası, Spor Hakemliği Mahkemesi tarafından feshedildi.

Bin Hammam, geçtiğimiz senenin FIFA başkanlığı seçimlerinden önce oy satın almaya çalışmakla suçlanmıştı.

FIFA kendisinin "futbol ile alakalı herhangi bir ulusal ve uluslararası olaya katılmasını" yasaklamıştı.

Mahkeme yasağın devam etmesi için yeterli delil olmadığını, ancak kararın "Bin Hammam'ı suçsuz olduğu iddiasını" da doğrulamadığını bildirdi.

Rapor, "Panel sadece mevcut delillerin yetersiz olduğu kararına vardı ve panel çoğunluğunun temyiz eden tarafın suçlandığı konular hakkında bir yorum yapması mümkün değil" dedi.

FIFA ise mahkeme kararını "endişe" ile göz önünde bulunduracağını söyleyip, Bin Hammam'ın Asya Futbol Konfederasyonu tarafından yürütülen bağımsız bir soruşturmadan geçene kadar işine geri dönmeyeceğini bildirdi.

62 yaşında Bin Hammam, FİFA'nın eski Başkan Yardımcısı Jack Warner ile beraber dört Karayip Futbol Birliği kurumuna rüşvet teklif ettiklerine veya verdiklerine dair belgelerin açığa çıkmasının ardından geçtiğimiz Mayıs ayında uzaklaştırılmıştı.

İddialara göre Port of Spain, Trinidad ve Tobago'daki toplantılardaki delegelere içinde 40 bin dolar nakit bulunan zarflar verilmişti.

Bir FIFA raporuna göre rüşvetlerin Bin Hammam'ın başkanlık kampanyasına destek için verildiğine ve olayın Warner tarafından başlatıldığına dair "kapsamlı, inandırıcı ve kuvvetli" kanıtlar bulunuyordu.

Asya Futbol Konfederasyonu'nun eski başkanı olan Bin Hammam'ın seçimlerden geri çekilmesiyle Sepp Blatter tekrar FIFA Başkanı olarak seçildi.

Daha sonra istifa eden Warner'ın davası ise FIFA'nın etik kuruluna çıkmadı.

Spor Hakemliği Mahkemesi, "Bu karara rağmen, Warner'ın Trinidad ve Tobago'da düzenlediği toplantılarda dağıtılan paranın sorumlusunun Bin Hammam olduğu düşüncesi, olmadığı ihtimalinden daha yüksek. Bu, futbol ve diğer sporlarda görülmesi beklenen ahlak standartlarıyla uyuşmayan bir durum. Bu yüzden panel olarak uzaklaştırmayı feshetme kararımızın Bin Hammam'ın suçsuzluğuyla aynı anlama gelmediğini belirtmek isteriz" açıklamasında bulundu.

FIFA ise konu ile ilgili bütün dosyaların FIFA'nın etik kuruluna gönderileceğini ve kurulun, "rapor ve delilleri göz önünde bulundurarak Bin Hammam'a karşı bir harekete geçilip geçilmemesi gerektiğine karar vereceğini" söyledi.