BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.443,60
HABER /  GÜNCEL

Hamaney, 'darbe girişimi' mahkumu doktoru affetti

'Darbe planlamak' suçlamasıyla altı yıl hapse mahkum olan İranlı doktor Alaei üç yıldır tutulduğu cezaevinden tahliye edildi.

Abone ol

İran'da 'darbe planları' yapmakla suçlanan bir hekim, üç yıldır tutulduğu cezaevinden tahliye edildi.

Dr. Araş Alaei ''hükümeti devirmeye çalışmak'' suçlamasıyla altı yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney, başından beri suçlamaları reddeden Alaei'nin de aralarında bulunduğu 100'den fazla mahkumu affetti.

Alaei, İran'da AIDS ile mücadelede öncü çalışmalar yapan bir hekim olarak tanınıyor.

Alaei'yle birlikte aynı dönemde hapse atılan kardeşi Kamier Alaei, geçtiğimiz aylarda tahliye edilmişti.

Cezaevinden tahliye edildikten sonra BBC'ye konuşan 37 yaşındaki Kamier Alaei, siyasetle ilgileri olmadığını vurgulamıştı.

Kirmanşah kökenli iki kardeş, HIV/AIDS hastalarının tedavisi için gösterdikleri çabalar nedeniyle küresel sağlık ödülüne değer görülmüşlerdi.

Ödülle ilgili mülakatlarında Kamier Alaei, küçük bir klinikte başlattıkları tedavi ve önleme faaliyetlerini kısa sürede ülke geneline yaydıklarını, oluşturdukları modelin Afganistan ve Tacikistan'da yinelendiğini anlatmıştı.

Kamiar Alaei, ağabeyi de serbest bırakılıncaya dek kendisini özgür hissetmeyeceğini söylemişti.

İki doktor, HIV virüsünden korunmanın önemini İran'ın kamu sağlığı gündemine sokmakta öncü rol üstlenmeleriyle tanınıyor.

İranlı yetkililer, Haziran 2008'de tutuklanan Kamiar ve Araş kardeşleri ABD yönetimiyle işbirliği içinde Mahmud Ahmedinejad hükümetini düşürmeye çalışmakla suçluyordu.

Hamaney'in yaklaşan bayram öncesinde açıkladığı af kapsamında 70 kişinin serbest kalacağı, diğerlerinin ise cezalarının düşürüldüğü ya da ertelendiği bildirildi.

Mehr haber ajansı bunların bir bölümünün iki yıl önceki olaylara karışmış olduğunu duyurdu.