BIST 10.046
DOLAR 32,47
EURO 34,68
ALTIN 2.394,45
HABER /  GÜNCEL

Hama'da büyük patlama

Suriye'li muhalifler Hama'daki büyük bir patlamada bir çok evin yıkıldığını ve 70 kişinin öldüğünü söylüyorlar. Devlet medyası ise 'teröristlerin bomba imalathanesi infilak etti, 16 ölü var'diyor.

Abone ol

Suriye'de Hama'nın güney kesimindeki Maşa el Tayyar mahallesinde büyük bir patlama meydana geldi.

Muhalif militanlar olayda en az 70 kişinin öldüğünü söylüyor ama hükümete göre patlama 'silahlı terörist grupların' bomba imali sırasında meydana geldi ve 16 kişi öldü.

Bu arada muhalifler, güvenlik görevlilerinin televizyonlara haber gönderdiği ileri sürülen bir kişiyi canlı canlı gömüyor göründüğü bir videoyu internete koydular.

Videoda adı verilmeyen yalnızca 'medya aktivisti' diye tanımlanan kişinin üzerine toprak atılırken yalvardığı, bir süre sonra sesinin kesildiği görülüyor.

Filmde küreklerle toprak atan güvenlik görevlilerinin gömdükleri kişiyi Arap uydu televizyonlarına para karşılığında haber yollamakla suçlayarak küfrettikleri de duyuluyor.

Scud saldırısı mı?

Hama'daki patlamanın ardından muhalif gruplar internete yıkım ve yıkıntıların altından cesetlerin çıkarıldığı bir videoyu da internete koydular.

Muhalifler patlamaya hükümet kuvvetlerinin topçu ateşi ya da bir scud füzesinin sebep olmuş olabileceğini söylüyorlar.

Devlet televizyonu ise aynı olayla ilgili olarak hastaneye götürülen çocukları gösterdi.

Gazetecilerin bölgeye girişi engellendiğinden her iki taraftan alınan haberler de bağımsız kaynaklardan doğrulanamıyor.

12 Nisan'da Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği tarafından desteklenen 6 maddelik Annan planının kabulü ile başlayan ateşkese rağmen ülkenin çeşitli yerlerinden çatışma haberleri geliyor.

Fransa, Annan planı şiddeti durduramıyorsa BM Güvenlik Konseyi'nin artık Suriye'ye karşı güç kullanma seçeneğini de değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Annan planı gereğince ordunun kent ve diğer yerleşimlerdeki tankları ve ağır silahlarını çekmesi gerekiyordu.

BM geçen hafta Suriye'ye küçük bir gözlemci grubu gönderdi ve hafta sonunda bu gözlemcilerin sayısının 300'e çıkarılmasını öngören bir karar tasarısı Güvenlik Konseyi tarafından onaylandı.

BM Suriye'de geçen yılın Mart ayında protesto gösterilerinin başlamasından bu yana meydana gelen olaylarda yaklaşık 9 bin kişinin öldüğünü düşünüyor.

Suriye hükümetinin Şubat ayında verdiği rakamlara göre ise 2,493'ü sivil toplam 3,838 kişi öldü.