BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,93
ALTIN 2.434,34
HABER /  GÜNCEL

Halkalı -Gebze banliyö hattı açılıyor işte o tarih

Halkalı Gebze Banliyö hattı için test sürüşü yapıldı. Test sürüşünde makinist koltuğunda Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan vardı. Arslan hattın ne zaman hizmete açılacağını da açıkladı...

Abone ol

Çalışmaların devam ettiği Halkalı Gebze Banliyö hattı için bugün test sürüşü yapıldı. Test sürüşünde makinist koltuğunda, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan vardı. Test sürüşünün yolcuları da gazeteciler ve bakanlık çalışanları oldu.

MAKİNİST KOLTUĞUNDA BAKAN VARDI... Bu sabah Halkalı İstasyonuna gelen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, önce çalışmalarla ilgili yetkililerden bilgi aldı, ardından da eski tip bir trenin makinist koltuğuna geçerek, banliyö hattı için yeni döşenen rayları test etti.

YIL SONUNDA HİZMETE GİRECEK... Halkalı’dan Kazlıçeşme’ye kadar yolu test eden Bakan Arslan, burada düzenlediği basın toplantısında çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Halkalı Gebze Banliyö hattının yıl sonu itibariyle bitirilip hizmete alınacağını söyleyen Bakan Arslan, “Metro kalitesinde banliyö hattı” olarak tanımladığı Halkalı Gebze arasındaki hattın Marmaray ile entegre olacağını söyledi. Bakan Arslan, hatla ilgili şu bilgileri verdi:

SAATTE 28 SEFER YAPILACAK... Saatte 28 sefer yapılacak. Aşağıya yukarı 2 dakikada bir tren seferi olacak. Saatte 75 bin kişi tek yönlü taşınacak. Bu hat, günde karşılıklı olarak 1 Milyon 200 bin kişiyi taşıyacak. Halkalı Gebze Banliyö hattında 38 istasyonumuzun yapımı devam ediyor.

114 DAKİKA SÜRECEK... 43 istasyonla 77 km’lik güzergahta hizmet vereceğiz. Söğütlüçeşme, Halkalı ve Bakırköy istasyonlarımız ana hatlarımıza da hizmet verecek”dedi. Halkalı Gebze Banliyö hattındaki seferlerin iki istasyon arasında toplam 114 dakika sürmesi hedefleniyor.

TEK SEFERDE 3 BİN 56 YOLCU TAŞINACAK... Marmaray araçları Ayrılıkçeşme'den Kazlıçeşme'ye 5'li setlerle hizmet veriyor. Yaklaşık bin 530 yolcu taşıyor. İnşallah hattın tamamını açtığımızda 5'li setlerin yanı sıra 10'lu setler de çalıştırmış olacağız. 10'lu setlerde de 1 seferde taşıyacağımız yolcu 3 bin 56 kişi olacak.

43 İSTASYONUN 7 TANESİ YÜKSEK HIZLI TREN İSTASYONU... Banliyö hatlarının metro standartlarına getirilmesi çerçevesinde 38 yeni istasyon yapıyoruz. 43 istasyonla 77 kilometrelik güzergahta hizmet vereceğiz. Bu 43 istasyonun 7 tanesi aynı zamanda ana hat trenlerinin, yüksek hızlı trenlerin durduğu istasyonlarımız olacak.

YENİKAPI'DA TARİHİ ESER ÇIKTIĞI İÇİN... Gebze, Pendik, Maltepe, Bostancı, Söğütlüçeşme, Bakırköy ve Halkalı istasyonları ana hat trenlerine de hizmet verecek. Yenikapı'nın da yüksek hızlı trenlere hizmet vermesini öngörmüştük ama Yenikapı'da çıkan tarihi değerlerin bir kısmını kültür varlıkları koruma kurullarımızın kararı çerçevesinde başka yerlere naklettik. Bazı tarihi eserler vardı ki, onlara müdahale etme şansımız yoktu. O çerçevede koruma kurullarının kararları çerçevesinde Yenikapı'daki yüksek hızlı trenlerinin durmasına yönelik aktarma istasyonunu yapamadık. Ondan vazgeçtik.

İŞTE GÜZERGAHLAR... 77 kilometrelik güzergahı çerçevesinde 13 istasyonda 16 farklı raylı sisteme yolcu aktarabilecek.

- Halkalı İstasyonu'nda inşaatı devam eden Halkalı - İstanbul yeni havalimanı metrosuyla entegre olacağız.
- Yine Halkalı'da Yenikapı- Kirazlı- Halkalı Hattı'na entegre olacağız. Küçükçekmece İstasyonu'nda Yenikapı- Hacıosman Hattı'na entegre olacağız ki, bu 'Yenikapı- İncirli- Sefaköy- Beylikdüzü Hattı' diye de geçiyor.
- Ataköy İstasyonu'muz da İkitelli- Sanayi- Ataköy Hattı'yla entegre olacak.
- Bakırköy İstasyonu'nda Bakırköy - İDO- Başakşehir Hattı'yla entegre olacak.
- Söğütlüçeşme İstasyonu'nda 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli ve onun raylı sistemiyle entegre olacak.
- Göztepe İstasyonu'nda, Göztepe-Ümraniye - Ataşehir Hattı'yla entegre olacak.
- Bostancı İstasyonu'nda, Bostancı- Dudullu Hattı'yla, Pendik İstasyonu'nda, Pendik- Sabiha Gökçen Hattı'yla, Tuzla İstasyonu'nda Kadıköy- Kartal- Tavşantepe Hattı'yla entegre olacak.
- Yenikapı'da Kabataş- Bağcılar raylı sistemiyle, Üsküdar'da Üsküdar- Ümraniye- Sultanbeyli Hattı'yla, Ayrılıkçeşme'de de yine Kadıköy- Kartal- Tavşantepe Hattı'yla entegre olacak.

HAYDARPAŞA GARI, YÜKSEK HIZLI TRENLERE HİZMET EDECEK... Sene sonu itibariyle yüksek hızlı trenlerimiz Haydarpaşa Garı'na gelmiş olacaklar. Haydarpaşa Garı'ndaki restorasyon çalışmalarını bitiriyoruz. Haydarpaşa Garı'mız yüksek hızlı trenlere hizmet edecek.

SİVA'A KADAR HIZLI TREN YILBAŞINDA... Önümüzdeki yılbaşında Sivas'a kadar olan hattı da bitirmiş oluyoruz. Böylece Sivas'tan kalkan bir yüksek hızlı tren, Haydarpaşa'ya kadar gelebileceği gibi devamında Halkalı'ya kadar gelebilecek. Halkalı'dan Kapıkule'ye hızlı tren hattımızın da projesini bitirdiğimizde Avrupa'ya kadar hızlı trenlerimiz gidebilir olacak. Ayrıca Sivas sonrası, Erzincan- Erzurum - Kars istikametinde de etap etap çalışmalarımız devam ediyor.