BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,74
ALTIN 2.492,26
HABER /  DÜNYA

Çete çocuk kaçırda fidyeyi bitcoin olarak istedi

GÜNEY AFRİKA'da 13 yaşındaki bir çocuğu kaçıran çete, çocuğun geri verilmesi karşılığında ailesinden 120 bin dolar Bitcoin'lik fidye istedi.

Abone ol

Güney Afrika Mpumalanga'da bulunan Witbank kasabasında, 13 yaşındaki Katlego Marite evinin yakınında iki arkadaşıyla birlikte oynarken bir suç çetesi tarafından kaçırıldı. Kaçırdıkları çocuğun ailesini arayan çete, 120 bin dolar Bitcoin'lik fidye karşılığında çocuğu serbest bırakacaklarını söyledi. 

Polis sözcüsü Leonard Hlathi tarafından yapılan açıklamada, fidyenin olay yerine bırakılan bir notla istendiği belirtilirken, çocuğun ailesinin ilesinin Bitcon'den haberdar bile olmadıklarını belirterek "Bitcoin'in ne olduğunu bile bilmiyorlar. Harap durumdalar ve endişeli olduklarını ve kendilerine ‘Oğlumuz nerede?' diye sorduklarını görebiliyorsunuz" dedi. Olay yerine bırakılan notta ise "Bu bir kaçırmadır… Çocuğunuzun güvenli bir şekilde serbest kalması için 15 Bitcoins'in aşağıdaki cüzdan adresine ödenmesini talep ediyoruz — pazarlığa kapalı" ifadelerinin yer aldığı öğrenildi.

SON GÜN PAZARTESİ 

Öte yandan, çete tarafından talep edilen fidyenin ödenmesi için Pazartesi gecesine kadar süre verildiği öğrenildi. Çete ayrıca, taleplerinin karşılanmaması halinde çocuğu öldürmekle tehdit etti. Bir polis yetkilisi ise, çocuğun ebeveynlerinin 'travma geçirdiğini' söyledi. Çocuğun annesi ise Salı günü bir çağrı yaparak oğlunu geri getirmeleri için çeteye yalvardı.

Güney Afrika'da kaçırma olaylarında fidye karşılığında Bitcoin istenmesi ise ilk kez görülüyor. Diğer Bitcoin karşılığında fidye istenmesi olayı ise Ukrayna Kiev'de 26 Aralık'ta Exmo Bitcoin şirketinin yöneticisi Pavel Lerner'in kaçırılmasıyla yaşanmış, Lerner, Bitcoin karşılığında serbest bırakılmıştı.