BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Halk Topçu Kışlası için ne diyor?

Xsights Araştırma Şirketi’nin 1-4 Haziran tarihlerindeki anketi, Türkiye kamuoyunun ise yüzde 64,1’inin Topçu Kışlası projesine olumsuz baktığını ortaya koydu.

Abone ol

Gezi Parkı protestoları Türkiye’de gündemi değiştirirken, eylemcilerin yapılmasına karşı çıktığı, Başbakan Erdoğan’ın ise ısrarla inşa edileceğini söylediği Topçu Kışlası’na, kamuoyunun çoğunluğundan destek gelmediği ortaya çıktı.

Xsights Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nin 1-4 Haziran 2013 tarihlerinde online araştırma yöntemiyle gerçekleştirdiği ve sonuç raporu yayınladı. T24 tarafından yayınlanan kamuoyu yoklamasına göre, Türkiye genelinde kamuoyunun yüzde 64,1’i, İstanbul’da ise yüzde 75,5’i Taksim’de Topçu Kışlası’nın replikasının inşa edilmesi projesine olumsuz bakıyor.

ARAŞTIRMA YÖNTEMİ

Xsights’ın “Gündem” araştırmasına saha süresi içerisinde 1105 kişi katıldı. Araştırmaya katılanlar, Türkiye İstatistik Kurumu’nun IBBS 1 seviyesine göre ağırlıklandırıldı. Yaş, cinsiyet, coğrafi dağılım ve sosyo-ekonomik açıdan temsili bir örneklem yapısı oluşturuldu.

TOPÇU KIŞLASI'NA BAKIŞ

Araştırma sonuçlarına göre, kamuoyunun yüzde 64,1’i Topçu Kışlası Projesi’ne sıcak bakmıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 48,2‘si bu projeyi “kesinlikle olumsuz” bulurken; yüzde 17,8’i “olumsuz” buluyor.

Buna karşın projeyi “kesinlikle destekleyen” yüzde 11,7’lik; destekleyen yüzde 10,3’lük bir kesim var. Katılımcıların yüzde18,9’i kararsız olduklarını ifade ederken, Topçu Kışlası Projesi’ni kadınların erkeklere göre daha az destekledikleri de ortaya çıkıyor.

İstanbul’da yaşayanlar arasında projeye olumsuz bakanların oranı yüzde 75,5’i buluyor.

PARTİ SEÇMENLERİNİN TAVRI

Yarın bir seçim olsa, AKP’ye oy vereceklerin yüzde 11’i projeyi desteklemezken, yüzde 61’i projeye olumlu bakıyor. Yarın bir seçim olsa CHP’ye oy verecekler arasında ise projeye olumlu bakanlar yok denecek kadar az, CHP tabanının yüzde 92,3’ü bu projeyi desteklemiyor.

yeni-taksim-topçu-kişlasi.jpg

AVM'DEN ALIŞVERİŞ EĞİLİMİ 

Katılımcılara, Topçu Kışlası Projesi dâhilinde, Gezi Parkı’nın yerine yapılacak bir AVM’den alışveriş edip etmeyecekleri sorulduğunda, yüzde 66,9’u alışveriş etmeyeceğini ifade etti. Bu oran, İstanbul’ da yüzde 80,3’e kadar yükseliyor.

Gezi Parkı yerine yapılacak bir AVM’den alışveriş ederim diyenlerin oranı yüzde 22’de kalırken, bu kesimin çoğunluğunu (yüzde 89) C1C2 ve DE sosyo-ekonomik kesimlere ait katılımcılar oluşturmaktadır.

AKP’liler yüzde 47,4’lik oran ile alışveriş yapacaklarını belirtirken; CHP’liler % 84,1 ile alışveriş yapmayacaklarını en yüksek oranda dile getiren grup olmaktadır.

GEZİ EYLEMCİLERİ İÇİN NE DÜŞÜNÜYORLAR?

Taksim Gezi Parkı için yapılan direniş sorgulandığında, araştırmanın yapıldığı 1-4 Haziran günlerinde, araştırmaya katılanların yüzde 60,5’i direniş hareketine destek verdiğini belirtmiştir.

Eylemlere en büyük desteği kadınlar (yüzde 67,5) ve 55 yaş ve üzeri (yüzde 75,3 ) katılımcılar gösterirken, 18 -24 ( yüzde 37) yaş arasında olanlar ile de (yüzde 30,9 ) sosyo–ekonomik seviyesini temsil edenlerin desteğinin daha düşük olduğu gözlemlenmiştir.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar, AKP tabanının yüzde 66’sının direnişi desteklemediğini, % 18’inin kararsız olduğunu, yüzde 16’sının ise Taksim Gezi parkı için direniş hareketini desteklediğini göstermektedir.

CHP’lilerin yüzde 90,6’sı, MHP’lilerin yüzde 89’u direnişi desteklemektedirler.

STK'LAR VE SOSYAL MEDYA KAZANDI

Gezi direnişi esnasında, güvenlik güçleri ile hükümetin, medyanın ve ilgili kurumların tavrının kamuoyunca nasılca karşılandığı da araştırmanın sorguladığı meseleler arasında. Sonuçlara göre, katılımcıların yüzde 41,3’ü STK’ların süreci yönetimini olumlu karşılıyorlar. Sosyal medya ve STK’lar dışındaki tüm kurum ve kuruluşlar ise kamuoyu nezdinde sınıfta kalıyor.

Hükümetin izlediği yolu olumsuz değerlendirenler, olumlu değerlendirenlerin 8,6 katıdır. İstanbul Valiliği ve Emniyet Kuvvetleri süreç boyunca izledikleri yöntemlerden ötürü toplumun yaklaşık yüzde 70’lik kesiminin olumsuz tepkisini almıştır. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi ( yüzde 62) de, medya kuruluşları (yüzde 65,2) kadar olumsuz tepki çekmiştir.