BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,97
ALTIN 2.438,17
HABER /  POLİTİKA

Halk seçerse darbe olabilir

Halk seçerse 'felaket olur' diyen sadece Baykal değil. Teziç de aynı düşünüyor. Üstelik darbe olabileceğini ima etti.

Abone ol

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, başkanlık sistemini uygulamayı deneyen Latin Amerika ülkelerinin askeri darbelerden başlarını alamadığını belirterek, Anayasa paketi ile getirilmek istenen sistemin rejim krizine yol açabileceği uyarısında bulundu.

"Latin Amerika ülkeleri örneğindeki gibi Türkiye'de de darbe mi olur?" sorusu üzerine Teziç, "Darbe kelimesini kullanmıyorum. Rejim krizine yol açabilecek konulardır" dedi. Anayasa hukukçusu Teziç, YÖK Genel Kurulu'nun ardından soruları yanıtladı.

LATİN ÜLKELERDE DARBE OLDU
"Halkın seçmesi çok tehlikelidir. Halk seçtiği zaman devlet başkanı tarafsız değildir. Parti liderinin sunduğu aday seçilecek. Hakem rolünü oynayacak devlet başkanı yoktur. Bugün bize önerilen sistemin Anayasa hukukunda adı yoktur. Ne başkanlık ne de yarı başkanlık. Başkanlık sistemi yalnız ABD'de uygulanıyor. ABD'de başkan bir partinin adamıdır. Latin Amerika ülkeleri, bu sisteme özendikleri bir dönemde askeri darbelerden başlarını alamadı."

HALK SEÇERSE TEHLİKELİ
Milli Mücadele'den gelen anayasal düzenlemeleri bir kenara koyup partili birinin devlet başkanı makamına oturmasının sistemi alt üst edeceğini kaydeden Teziç, "Bu aceleye getirilmiş yasak savmadır. Güya demokratiklik sağlanmak isteniyor. Kimse halk tarafından devlet başkanının seçilmesi aldatmacasına girmesin" dedi.