BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,69
ALTIN 2.526,94
HABER /  MEDYA

Halife'nin Düşüşü hangi kanalda?

Osmanlı Devleti'nin son dönemini anlatan 'Halife'nin Düşüşü' adlı dizi, bugünün güncel sorunlarına ayna tutuyor.

Abone ol

Osmanlı Devleti'nin son dönemini anlatan Türkçe düblajlı Arap (Katar) yapımı ilk tarih dizisi 'Halife'nin Düşüşü' Türkiye'de yayına girdi...

"Halife'nin Düşüşü" dizisinin Türk televizyonlarına getirilmesini sağlayan Sonart Medya ve Yayıncılık Müdürü Yönetmen Mesut Uçakan yaptığı açıklamada, dizinin bugün "askeri bir darbeyle sarsılan" Mısır olaylarının geçmişine de ışık tuttuğunu ve bu açıdan ilginç bir yapım olduğunu belirterek, "Osmanlı'yı parçalama çabaları sürecinde Mısır'ın ta o günlerden beri nasıl karıştırıldığını gösteriyor ki bugünkü Mısır'ı anlamada önem kazanıyor. Dizi Osmanlı'yı anlatırken Mısır'ı da anlatıyor. İşte dizide anlatılan dünkü Osmanlı, İşte bugünkü Türkiye! İşte dünkü Mısır! İşte bugünkü Mısır! Oynanan oyun aynı!" dedi.

DİZİDE ARAP OYUNCULAR YER ALDI

Uçakan, Osmanlı Devleti'nin son padişahlarından Sultan Abdulaziz'in azledildiği son dönemden başlayarak Sultan 2. Abdulhamid dönemini anlatan dizinin 2010 yılında Eco Media isimli bir Katar firması tarafından Mısır, Suriye, Ürdün, Katar ve Türkiye'de çekimlerinin yapıldığını ve ünlü Arap oyuncu ve figüranların yer aldığını, dizinin Arap televizyonlarında yayımlandığında çok ses getirdiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Tarihi dizilerin büyük ilgi gördüğü bu dönemde biz niye bunları söyleyecek diziler çekemiyoruz duygusunu, hırsını, heyecanını oluştursun, istedik. Sessizce gösterime girdi ama oldukça ilgi görüyor. Aldığı reyting, gösterildiğini Kanal'ın ortalamasını 3'e katladı. Farkına varıldıkça da bu ilgi büyüyecektir."

"Halife'nin Düşüşü, kimilerinin "Kızıl Sultan" kimilerinin "Ulu Hakan" olarak nitelendirdiği Osmanlı tarihinin en çok tartışılan padişahı 2. Abdulhamid'in atlattığı badireleri ve 33 yıllık serüvenini alıyor" diyen Uçakan, projenin Türkiye'ye getirilmesindeki süreci şu sözlerle anlattı:

"Biz kendi tarihimizi çarpıtarak anlatırken ve Muhteşem Osmanlı'nın kıymetini bilemezken, Araplar bu dizide bizi ele alıyor ve bizim söylemediklerimizi bütün açıklığı ile söylüyor. Yakın tarihimizin önemli bir perdesini aralıyor ve kimin kahraman, kimin hain olduğunu göstermeye çalışıyor. Bunu Türk seyircisine gösterelim istedik. Anlattıkları olaylar, bir Türk yönetmen tarafından filme çekilmiş olsaydı herhalde seviye ve atmosfer bakımından çok daha farklı olurdu. Bu haliyle dizi, doğal olarak Arapların anlatım dilini yansıtıyor. Ancak Osmanlı'nın çöküş anı için söyledikleri gerçekler, yaptıkları yorumlar, bizim yıllarca söyleyemediğimiz gerçekleri cesurca söylemesi, daha o tarihlerde emperyalist devletler tarafından bunun nasıl kotarıldığını, hala darbeleri tartışan bugünün dünyasına sunması bir ilk. Ve çok da ilginç. İngiliz'in, Alman'ın çok daha önemlisi hepsinin baş güdücüsü durumundaki Masonların Osmanlı içindeki entrikalarını korkusuzca ortaya getiriyor. Dizinin bu yorumu bizi çekti ve bu yorumla bizim seyircimiz de karşılaşsın istedik."

ARAPLAR ABDÜLHAMİT'E SEVGİ BESLİYOR

Halife'nin Düşüşü'nü, Arap Dünyası'nın "Osmanlı sevgisini dışa vuran bir çalışma" olarak nitelendiren Uçakan, şunları kaydetti:

"Malum, Araplar, özellikle Filistin meselesinde izlediği siyasetten dolayı Sultan 2.Abdulhamid Han'a büyük sevgi besliyor. Hatta Osmanlı Devleti'ni sömürgeci olarak niteleyen bir kısım Araplar bile 2. Abdulhamid'i istisnai tutar ve sever. Umulur ki Arap sermayesi bizim yakın tarihimizi anlatmada daha büyük dizilerle hareket geçer. Çünkü bizim yakın tarihimiz zaten aynı zamanda onların da yakın tarihi değil mi?"

RAMAZAN AYI BOYUNCA KANAL A'DA

Osmanlı Devleti'nin kırılma noktasından 2. Abdulhamid'in azledilmesine kadar geçen süreci ve söz konusu dönemdeki iç ve dış olayları objektif bir şekilde yansıtan 31 bölümlük Halife'nin Düşüşü, Ramazan ayı boyunca her akşam 21:30'da ve sabah 06:00'da tekrarıyla Kanal A'da ekranlara gelecek.