BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Microsoft'a 'ABD istihbaratıyla işbirliği' suçlaması

İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesi dev yazılım şirketi Microsoft'u, ABD istihbarat örgütleriyle işbirliği yapmakla suçlarken, gizli bilgileri sızdıran Edward Snowden 'bundan sonraki adımları' tartışmak için insan hakları örgütleriyle görüşecek.

Abone ol

İnternet yazılım şirketi Microsoft, kullanıcılarına ait bilgilere ulaşmaları için Amerika Birleşik Devletleri istihbarat örgütleriyle işbirliği yapmakla suçlanıyor.

İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesi, eski CIA çalışanı Edward Snowden'ın sızdırdığı bilgilere dayanan haberinde, Microsoft'un Federal Soruşturma Bürosu FBI ve Ulusal Güvenlik kurumu NSA ile ilişki içinde olduğunu ve elindeki kişisel bilgilere ulaşım olanağı sağladığını iddia etti.

Guardian gazetesi, şirket sloganının "Sizin gizliliğiniz bizim önceliğimiz" olduğunu hatırlattığı Microsoft'un Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) kullanıcıların mesajlarını okumasına izin verdiğini savundu.

Gazetenin manşetten duyurduğu haberde Microsoft'un kullanıcıların iletişimlerini okuyabilmesi için NSA'e yardımcı olduğu, belgelerin açığa çıkmasının ardından şirketin bir açıklama yapıp 'yasal taleplere karşılık vermeleri gerektiğini' söylediği aktarılıyor.

Guardian'ın haberine göre Microsoft, istihbarat kurumlarının Outlook.com sitesinde anlık iletilerin okunmasına, aralarında Hotmail'in de olduğu e-postalara erişmesine ve Ekim 2011'de satın alınan Skype'da yapılan görüşmeleri dinlemesine izin verdi.

Bu iddialar karşısında Microsoft'tan yapılan açıklamada, "Microsoft hiçbir hükümete, SkyDrive, Outlook.com, Skype ya da herhangi bir Microsoft ürününe tam ve doğrudan erişim olanağı vermez" denildi.

Çin'e eleştiri

Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns, eski CIA çalışanı Edward Snowden'ı iade etmeyen Çin yetkililerini eleştirdi.

Burns, üst düzey Çinli yetkililerle iki gün boyunca yapılan ticaret ve siber güvenlik konulu toplantıların ardından, Snowden'ın, gizli belgeleri ifşa ettikten sonra kaçtığı Hong Kong'dan ayrılmasına izin verilmesinin, ikili ilişkilerdeki güvene zarar verdiğini söyledi.

Çin, Snowden'ın ayrılmasına izin veren Hong Kong'lu yetkililerin yasalar çerçevesinde hareket ettiklerini belirtiyor.

Edward Snowden konusundaki tartışmalar Washington ve Pekin arasındaki ilişkilerde gerginliğe neden olurken, Snowden'ın halen Hong Kong'un ardından gittiği Moskova'da olduğu ve yaptığı siyasî iltica taleplerine yanıt beklediği ifade ediliyor.

İnsan hakları örgütleriyle toplantı

Moskova'daki Şeremetyevo Havaalanı'nda tutulan Edward Snowden'ın, insan hakları örgütleri ve avukatlarla bir görüşme yapmayı talep ettiği açıklandı.

Havaalanı'ndaki kaynaklar toplantının transit bölümünde yapılacağını belirtiyorlar.

Edward Snowden'ın, aralarında İnsan Hakları İzleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü'nün de bulunduğu önde gelen örgütlere elektronik posta mesajları göndererek görüşmek istediğini bildirdiği ifade ediliyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin kendisine karşı yasal olmayan bir kampanya yürüttüğünü savunan Snowden'ın insan hakları örgütleriyle 'bundan sonra atacağı adımları' tartışmak istediği belirtiliyor.