BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  SAĞLIK

Hala sigarayı bırakmadınız mı?

Sigaraya bağlı hastalıklardan ölenlerin terör, trafik ve iş kazalarından daha fazla olduğunu duydunuz mu?

Abone ol

Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Türkiye'de sigaraya yılda 15 milyar dolar harcandığını, bunun da ülke bütçesinin 12'de birini oluşturduğuna dikkat çekti.

Belediye Başkanı Osman Genç, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü sebebiyle yaptığı açıklamada, sigaraya bağlı hastalıklar sebebiyle dünyada ölenlerin sayısının trafik, terör ve iş kazalarından daha fazla olduğunu, her yıl Türkiye'de 110 bin, dünyada ise 3 milyon insanın hayatını kaybettiğini söyledi.

Genç, sigaranın manevi zararlarının yanı sıra maddi zararlarının da gözardı edilemeyeceğine işaret ederek, "Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de 17 milyon insan sigara içicisidir. Sigara içen insanlar günlük olarak sigaraya 40 milyon dolar gibi bir para harcamaktadır. Bu rakamı yıla oranladığımızda ise 15 milyar doları bulmaktadır. Bu miktar ise Türkiye bütçesinin 12'de birisini oluşturmaktadır" dedi.

Kapalı alanlarda içilen sigaranın pasif içicileri daha fazla etkilediğini belirten Genç, "Sigaranın bünyesinde barındırdığı 50 çeşit hastalıktan kurtulmak için Türkiye yılda 3 milyar dolar harcıyor. Gerek sigara içilmesi ve gerekse de sigaranın verdiği hastalıkların tedavisi için harcanan toplam para 18 milyar dolar. Hiçbir zaman geç değildir. Zararın neresinden dönerseniz kardır. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü, sigarayı bırakmak için sizlere de vesile olsun" diye konuştu.

Canik Belediye Başkanı Genç, sigarayı bırakmak için kamu ve sivil toplum örgütlerinin hazırladığı sigarayı bırakma kampanyalarına herkesin duyarlı olmasını istedi.