BIST 10.337
DOLAR 32,25
EURO 34,66
ALTIN 2.399,52
HABER /  GÜNCEL

Hâlâ ders alınmıyor!

1999’daki depremin ardından Adapazarı’nda eğitim gören üniversite öğrencilerinin yıllardır orta hasarlı binalarda yaşadığını açıklandı.

Abone ol

Deprem acısını 13 yıl önce yaşayan Sakarya’dan, üniversite öğrencilerinin yıllardır orta hasarlı binalarda yaşamak zorunda bırakıldığı itirafı geldi. “Depremin ardından yetersiz ve güvensiz binalar öğrencilere verildi” açıklamasını yapan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, “13 yıl boyunca öğrenciler kaderlerine mi terk edildi?” sorumuza, “Öğrenciler öyle bir dönem geçirdiler” yanıtını verdi. Rektör Elmas hasarlı binalara ilişkin ellerinde liste bulunduğunu ve son 3-4 yıldır öğrencileri bu binalar hakkında uyardıklarını söyledi.
17 Ağustos 1999 yılında yaşanan Marmara depreminde 4 bin kişinin can verdiği Sakarya’da orta hasarlı bina kabusu da sürüyor. Kentte yaklaşık 1500 civarında orta hasarlı bina olduğu bilgisini veren Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla bu sorunun çözüme ulaşacağını söyledi.

KAYITTA UYARI
Hasarlı ve yönetmeliğe uygun olmayan evler konusunda öğrencileri uyardıklarını belirten Elmas şöyle devam etti: “2-3 yıldır örgencilerimize kayıt sırasında ‘Ev tutarken bina 1999 yılı öncesi yapılmışsa mutlaka deprem raporlarını isteyiniz’ yazılı bir not veriyoruz. Öğrenci ev tutacağı zaman bize başvurup evin durumunu soruyor. Rektörlükte bir bilgisayarda bu tip binaların listesi kayıtlı. Oradan sorgulama yapıp öğrencilere binanın bilgisini veriyoruz. Kayıt sırasında yeni öğrencilerimize yine orta hasarlı bina konusunda bilgi vereceğiz. Ama son yıl başvuru sayısı çok azaldı. Bunun sebebi de yapılan yeni yurt ve evler. Öğrencilerin artık alternatifleri çoğaldı, orta hasarlı evlere olan ihtiyaçları kalmadı. Öğrencilerimiz seçenek çoğaldığı için orta hasarlılardan kurtuldu. Artık güvensiz yapılardan güvenli yapılara geçiyorlar.

DEPREM İÇİN HİÇ HAZIRLIK YAPILMADI

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Sakarya Şube Başkanı Hüsnü Gürpınar, 17 Ağustos 1999’daki Marmara depreminin üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen, depreme hazırlıklı olmak için gerçekçi bir çalışma yapılmadığını öne sürdü. Halen orta hasarlı bina sorununun konuşulduğunu belirterek, orta hasarlı binaların ağır hasara dönüştürülerek yıkılması gerektiğini söyleyen Gürpınar, depremde Sakarya’da 25 bin 543 konutun ağır hasar, 19 bin 843 konutun orta hasar gördüğünü anımsatarak , ”DASK, 1999 depreminden sonra çıkarılan bir sigorta sistemi ama DASK tam amacına yönelik bir sigorta değil. Depremle ilgili sigorta ayağının inşaat sürecinde devreye girmesini uygun görüyoruz. ’DASK ihtiyaca cevap verecek şekilde, yeniden ele alınmalıdır’ diye düşünüyorum” dedi.